Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ


Η μνήμη αποτελεί μία από τις βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, η οποία είναι απαραίτητη καθώς καθορίζει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Αν και θεωρείται κάτι τόσο δεδομένο, φανταστείτε πώς θα νιώθατε αν θέλατε να πάτε στην κουζίνα του σπιτιού σας αλλά ξεχνούσατε πού βρίσκεται ή αν σας ρωτούσαν το όνομα σας και δεν το θυμόσασταν;
Με λίγα και απλά λόγια, θα αναφερθούμε σε τρία βασικά ειδη της μνήμης:
Η μακρόχρονη μνήμη είναι αυτό το είδος μνήμης το οποίο μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε πληροφορίες για ένα χρονικό διάστημα διάρκειας μερικών λεπτών έως και πάρα πολλών δεκαετιών ή ακόμη και για πάντα. Η λειτουργία της μακρόχρονης μνήμης μοιάζει με τη λειτουργία του σκληρού δίσκου ενός υπολογιστή.
Αντιστοίχως, η βραχύχρονη μνήμη ταυτίζεται με τη μνήμη RAM του υπολογιστή, η οποία έχει πεπερασμένη χωρητικότητα και μπορεί να αποθηκεύει προσωρινά δεδομένα τα οποία είναι ακόμη υπό επεξεργασία. Εάν τα δεδομένα αυτά δεν αποθηκευτούν στην μακρόχρονη μνήμη, τότε απλά χάνονται.
Το τρίτο βασικό είδος μνήμης είναι η αισθητηριακή μνήμη, η οποία αποθηκεύει αισθητηριακά δεδομένα για λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου, ίσα-ίσα όσο χρειάζεται έως ότου χρησιμοποιηθούν από ανώτερα εγκεφαλικά κέντρα. Ουσιαστικά, η αισθητηριακή μνήμη είναι ο προθάλαμος της βραχύχρονης μνήμης.
Σε περίπτωση που έχετε διαπιστώσει ότι η μνήμη σας, ακόμη και σε νεαρή ηλικία αρχίζει να σας εγκαταλείπει και συνεπώς συχνά ξεχνάτε σημαντικά πράγματα, μην το αμελήσετε. Προτού επισκεφείτε τον ειδικό, ο οποίος μπορεί να είναι ένας νευροψυχίατρος/νευροψυχολόγος, δοκιμάστε μερικές από τις τεχνικές που αναφερονται παρακάτω:
1. Μελετήστε συχνά βιβλια καθώς έχει αποδειχθεί πως το διάβασμα ενισχύει τις διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου και κατ επέκταση την μνήμη. Κρατά τη λειτουργία του νου σε εγρήγορση και τα συνέπεια αποτελείκαλή γυμναστική για όλες τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες.
2. Αποφύγετε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα καθώς αυτό θα επηρεάσει την συγκεντρωσή σας και κατ επέκταση την μνήμη σας, καθώς μνήμη και προσοχή είναι σαν τα αδέλφια.
3. Κοινωνικοποιηθείτε,  καθως έχει αποδειχτεί πως τα άτομα που βγαίνουν περισσότερο και επικοινωνούν με άλλα άτομα, έχου μεγαλύτερη πνευματική διάυγεια.
4. Καταπολεμήστε το στρες, αφού ενοχοποιείται για φθορά των κυττάρων του εγκεφάλου λόγω των υψηλών επιπέδων των ορμονών που σχετίζονται με αυτό. Συγκεκριμένα, το στρες βλάπτει μία περιοχή του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο, που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της μνήμης.
5. Να κοιμάστε περίπου 7-8 ώρες και να εχετε έναν ποιοτικό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, διότι ο ύπνος βοηθά στην ταξινομηση και την αποθήκευση πληροφοριών που συλλέγουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν δεν κοιμόμαστε καλά, μπορεί να έχουμε ελλιπή συγκέντρωση προσοχής, γεγονός που βλάπτει τη μνήμη.
6. Να κρατάτε ημερολόγιο η φτιάξτε ένα πρόγραμμα οργάνωσης χρόνου ώστε να οργανώνετε καλύτερα όσα έχετε να κάνετε μέσα στην ημέρα. Η οργάνωση είναι καλή φίλη της μνήμης.
7. Να τρέφεστε βάσει του μοντέλου μεσογειακής διατροφής και συγκεκριμένα το μέλι, η ζάχαρη και γενικότερα τα γλυκά, να θυμάστε πως ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, η οποία θεωρείται το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου που βοηθα τη μνήμη. Όμως, υπάρχει κι η βιταμίη Β που είναι απαραίτητη και τη βρίσουμε στα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά που μπορεί να ενδυναμώσει τη μνήμη.
8. Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και πολύ σωστα καθώς η επανάληψη παίζει σημαντικό ρόλο για τις γνωστικές λειτουργίες της μνήμης και της μάθησης. Αν υπάρχει κάτι λοιπόν που θέλετε να θυμάστε, επαναλάβετέ το ή μοιραστείτε το με κάποιον άλλο ώστε να αποθηκευτεί καλύτερα στη μνήμη σας.
9. Eκπαιδεύστε την προσοχή σας και μάθετε να παρατηρείτε καλά!. Θυμόμαστε μία πληροφορία μόνο αν της δώσουμε τη δέουσα προσοχή, μόνο αν επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτή, είτε είναι κάτι που ακούμε είτε κάτι που διαβάζουμε είτε κάτι που βλέπουμε.
10. Να παίζετε παιχνίδια μνήμης, όπως είναι η επίλυση σταυρολέξων, τα παιχνίδια όπου πρέπει να βρείτε τα ζευγάρια εικόνων ή λέξεων, ή να επαναλάβετε με τη σειρά αριθμούς ή λέξεις ή ακόμη και παιχνίδια στρατηγικές που προυποθέτουν να θυμάστε τις κινήσεις του αντίπαλου παιχτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου