Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΟΒΩΝ για παιδιά

Είσαι γονιός και το παιδί σου έχει συμπτώματα εντονου φόβου για κάτι; Είσαι ψυχολόγος και ψάχνεις να βρεις μία άσκηση ψυχοθεραπείας για να βοηθήσεις έναν μικρό σου "μαθητή"; Είσαι παιδαγωγός και θέλεις να μιλήσεις μέσα στην τάξη σου για τους φόβους μας μέσα από μία βιωματική άσκηση με τους μαθητές σου; Ιδού μία λύση..


                                             στόχοι

Θεραπευτικός
Χρόνος
Παιδαγωγικός




Εκπαιδευτικός




Ψυχαγωγικός



Υλικά: Κόλλες αναφοράς Α4

Οδηγίες
Ιο Στάδιο
Προτρέπουμε το παιδί να γράψει σε ένα χαρτί μία ιστορία για έναν μόνο ήρωα, ο οποίος φοβάται πολύ, (το παιδί επιλέγει τι ή ποιον-οιους  φοβάται) ή και να ζωγραφίσει τον ηρωα και τους φοβους του.


2ο Στάδιο
Στη συνέχεια, εισάγουμε στην ιστορία έναν «φίλο» αυτού του ήρωα, ο οποίος δεν φοβάται αυτά που τρομάζουν τον   ήρωα του παιδιού. Αυτός ο φίλος σκοπό έχει να βοηθήσει τον ήρωα του παιδιού να βρει λύσεις, να αντιμετωπίσει τους φόβους του με πρακτικές λύσεις. Π.χ. φόβος για σκοτάδι την ώρα του ύπνου –λύση:μικρό φωτάκι στο δωμάτιο. Φόβος απαγγελίας ενός ποιήματος μπροστά στο κοινό: λύση: δεν κοιτάς το πλήθος καθόλου και φαντάζεσαι ότι είσαι σπίτι μόνος του, να μαθει να μιλά και να μοιραζεται τους φοβους του κλπ. Επίσης, προτείνονται ασκήσεις αναπνευστικής και μυϊκής χαλάρωσης.




3ο Στάδιο
Στη συνέχεια, το παιδί συνεχίζει την ιστορία με τον ήρωα που επέλεξε, ο οποίος πλέον ακολουθεί τις συμβουλές του φίλου του όταν βρίσκεται σε φοβικές και αγχογόνες καταστάσεις και καταγράφει το συναίσθημά του.




4ο Στάδιο   
Τέλος, μετά από τη συζήτηση, προτρέπουμε το παιδί να προσθέσει και δικούς του τρόπους αντιμετώπισης των φόβων του ήρωά της ιστορίας του.





Σημειώσεις:
Η δραστηριότητα αυτή προορίζεται για παιδιά με φόβους ή και φοβίες με στόχο τη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών μέσα από ένα περιβάλλον συνεργασίας και βοήθειας.
Παραλλαγή – επέκταση
Μετά την αφήγηση των ιστοριών, μπορεί να ακολουθήσει δραματοποίηση τους μέσω ενός θεατρικού μεταξύ εμάς και του παιδιού ή μέσω ενός κουκλοθεάτρου.









































0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου