Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ψυχική Υγεία και Υπογονιμότητα από τον Δρ. Θάνο Ασκητή

Κύριε Ασκητή, στις μέρες μας το θέμα της υπογονιμότητας μαστίζει ολοένα και περισσότερο τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία του ζεύγους;
Όταν η έμφυτη ανάγκη της γυναίκας να τεκνοποιήσει, συνοδεύεται από πόνο και απόγνωση, λόγω των επαναλαμβανόμενων άκαρπων προσπαθειών, είναι επόμενο να επηρεαστεί σημαντικά η σχέση του ζεύγους. Πρόκειται για μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, όσο η λαχτάρα και η αγωνία των δυο συντρόφων μεγαλώνει. Ουσιαστικά, το ζευγάρι διανύει μια κρίσιμη περίοδο, όπου η υπογονιμότητα γίνεται αντιληπτή ως μια δυσάρεστη εμπειρία, που επηρεάζει σφόδρα τον προσωπικό, τον επαγγελματικό αλλά και τον κοινωνικό τομέα της ζωής του. Κλονίζεται η ψυχική του σταθερότητα, αναπτύσσονται δυσφορικά συναισθήματα, θλίψης, θυμού, άγχους, το ζευγάρι αισθάνεται μη φυσιολογικό και ελλιπές, διαμορφώνοντας παράλληλα μια αρνητική διαστρεβλωμένη εντύπωση για την αυτοεικόνα του, τόσο ο άνδρας, όσο και η γυναίκα. Εδώ να προσθέσω πως πολλαπλές κλινικές μελέτες αποδεικνύουν πως η υπογονιμότητα σχετίζεται και με την κατάθλιψη. Επομένως, η αναζήτηση βοήθειας από εξειδικευμένο ιατρό σε συνδυασμό με ειδικό ψυχικής υγείας, αποτελεί την ιδανική λύση, προκειμένου το ζευγάρι να αποφορτιστεί από την δύσκολη αυτή κατάσταση και να κατορθώσει αυτό που τόσο επιθυμεί.

Ποια η συμβουλή σας προς τις γυναίκες που έχουν βιώσει πολλαπλές αποβολές κυήσεων;
H αποβολή συνιστά μια τραυματική εμπειρία ιδιαίτερα για την γυναίκα αλλά και για το ζευγάρι, ειδικά όταν αυτό συμβεί αρκετές φορές. Κάθε φορά που μια κύηση δεν ολοκληρώνεται βιώνει μιας μορφής απώλεια, την οποία χρειάζεται να πενθήσει, καθώς ήδη από την στιγμή που μαθαίνει ότι είναι έγκυος αναπτύσσει μια φαντασιωσική σχέση με το έμβρυο. Συχνά η γυναίκα ενοχοποιείται, νιώθει δηλαδή ότι ευθύνεται η ίδια για την αποβολή και ότι δεν κάνει κάτι καλά, χωρίς απαραίτητα αυτό να είναι ρεαλιστικό, και για αυτό το λόγο αποβάλλει. Χρειάζεται αρκετό ψυχικό σθένος αλλά παρά τις πολλές αποβολές δεν πρέπει να το βάλει κάτω. Με μια καλή συνεργασία με τον γυναικολόγο της αλλά και αναζητώντας μια επαγγελματική ψυχολογική στήριξη, ώστε να εκφράσει τα συναισθήματά της, μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί για αυτό που στο DNA της είναι εγγεγραμμένο, το να γίνει δηλαδή μητέρα.

Πώς βιώνει ο άνδρας από την πλευρά του την εμπειρία της υπογονιμότητας;
Η υπογονιμότητα αποτελεί μια κατάσταση που προκαλεί έντονα δυσάρεστα συναισθήματα. Ο άνδρας μπορεί να αισθάνεται άγχος, αγωνία, πίεση, θυμό και στεναχώρια. Ανάλογα με τα αίτια της υπογονιμότητας και την θεραπευτική διαδικασία που το ζευγάρι εφαρμόζει, ίσως χρειαστεί να ακολουθήσουν ένα «πρόγραμμα» στις σεξουαλικές τους επαφές, σύμφωνα με τις γόνιμες ημέρες της γυναίκας. Αυτό μπορεί να μηχανοποιήσει το σεξ, προκαλώντας άγχος και πίεση στον άνδρα. Δεν είναι σπάνιο το κυνήγι του παιδιού και η ένταση που το συνοδεύει να προκαλέσουν την εμφάνιση ενός σεξουαλικού προβλήματος, όπως απώλεια της στύσης ή δυσκολία, ακόμη και αναστολή της εκσπερμάτισής του. Η ερωτική επιθυμία μπορεί να μειωθεί σημαντικά εξαιτίας του ότι η σεξουαλική συνάντηση γίνεται πλέον γα την επίτευξη ενός σκοπού. Η ανοιχτή επικοινωνία του ζευγαριού είναι σημαντική για την αποφόρτιση αυτών των συναισθημάτων και για την ενδυνάμωση της σχέσης τους.

www.askitis.gr
https://www.facebook.com/institutethanosaskitis
Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
                        210-7.79.79.79
             Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 14:00



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου