Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ντένης Μακρής: "Δεν μετανιώνω ποτέ και για τίποτε!"

Κύριε Μακρή, είστε νεοανερχόμενος ηθοποιός με πολύ καλές συνεργασίες ήδη στο βιογραφικό σας. Ποιός από τους θεατρικούς ρόλους που έχετε ερμηνεύσει έως σήμερα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς;

Αν απαντήσω με βάση το βάθος και τον όγκο του κειμένου θα έλεγα με βεβαιότητα τον Άμλετ. Το πιο εντυπωσιακό και -προκλητικό- ήταν το ότι ενώ νόμιζα ότι εγώ μελετούσα το κείμενο, με το δικό του τρόπο με μελετούσε αυτό. Μάθαινα λίγα ακόμη πράγματα για μένα. Και το δύσκολο είναι να τα διαχειριστείς, να τα εμπιστευτείς.
Εκεί είναι ο όποιος φόβος με αυτούς τους ρόλους. Να εμπιστευτείς τον εαυτό σου κόντρα στις τεράστιες,μεθοδικές και διαχρονικές κινδυνολογίες και φοβίες που καλλιεργούνται τοσο περίτεχνα γύρω απο αυτούς τους ''μυθικά'' και ''άπιαστους'' ρόλους. Να, μολις το κανα!!! :-)

Η θεατρική παράσταση «Άμλετ» στην οποία πρωταγωνιστείτε θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο. Μέχρι στιγμής, τι  ανατροφοδότηση παίρνετε από το κοινό και πώς είναι τα σχόλια που δέχεστε;

Οι παραστάσεις θα είναι μόνο δύο, οπότε αυτό σίγουρα το κάνει και πιο επιτακτικό. Άρα και πιο μαζικό. Η αλήθεια είναι ότι εισπράττουμε μια πολύ ενθουσιώδη τάση. Το περιμένω με πολλή ανυπομονησία.

Είστε ανοιχτός σε κάθε είδους κριτική;
Νομίζω και θέλω να πιστεύω ότι είμαι. Απλά, δεν αντέχω την πρόθεση μιας κριτικής που έχει ήδη συνταχθεί, νοητικά τουλάχιστον, πριν κάποιος δει και ακούσει αυτό που έχει έρθει να δει.

Φέτος ήσασταν υποψήφιος στην κατηγορία «καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού» στα θεατρικά βραβεία «Δημήτρης Χορν» για την σεζόν 2013- 2014. Πώς ήταν  για εσάς αυτή η εμπειρία;

Ήταν κάτι αναπάντεχο. Μια εμπειρία πολύ τιμητική και συγκινητική. Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα, δεν μπορείς παρά να ξεχειλίζεις από μια βαθιά ικανοποίηση και χαρά που βρίσκεσαι εκεί και κάποιοι, με κάποιο τροπο δικαίωσαν και ασχολήθηκαν με σένα. Με τους κόπους σου.

Με αφορμή την πρόσφατη απονομή των Βραβείων Όσκαρ 2015, πού θα δίνατε το βραβείο για την καλύτερη Ταινία; Για τον καλύτερο Α’ Ανδρικό Ρόλο;

Επειδή φέτος έτυχε να δω σχεδόν όλες τις οσκαρικές ταινίες, η απάντηση μου είναι κατηγορηματική. Καλύτερη ταινία το «whiplash» και απ'την ίδια ταινία ο Miles Teller για Α' ανδρικό ρόλο κι ας μην ήταν υποψήφιος.

Τι σημαίνει ένα βραβείο για έναν ηθοποιό; Πιστεύετε πως συνδέεται άμεσα με την καταξίωση του ή όχι απαραίτητα, κατά τη γνώμη σας;

Ένα βραβείο είναι αφορμή για να επιβεβαιωθεί το χάος της προσπάθειας, της δουλειάς, των θυσιών και ότι άλλο έχει περάσει ενας άνθρωπος για να πετύχει κάτι με το ''έξω'', εννοώ τους άλλους. Τους αποδέκτες, το κοινό. Οπότε μ'αυτή την έννοια είναι σημαντικό και χρήσιμο. Αλλά, σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και πολλές άλλες τέτοιες αφορμές.

Στην τηλεόραση, συμμετέχετε στη σειρά «Ταμάμ» στον ANT1 που σημειώνει επιτυχία. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Έφτασε μάλλον μια στιγμή που θέλησα να εμπιστευτώ και κάτι λιγότερο γνώριμο. Η αλήθεια είναι οτι η εκπαίδευση στις δραματικές σχολές ειναι αρκετά μετατοπισμένη κυρίως στους θεατρικούς κώδικες. Και μετά είναι ότι η τηλεόραση σαν μέσον έχει τρομερή δύναμη. Πολλές φορές ανεξέλεγκτη. Όλα αυτά λοιπόν ισορρόπησαν με τέτοιο τρόπο μέσα μου που τελικά οι όποιες αμφιβολίες μου μετουσιώθηκαν σε παραγωγικό και ωφέλιμο χώρο για δουλειά.

Κινηματογράφος, Τηλεόραση, Θέατρο. Αν θα έπρεπε να διαλέξετε ένα από τα τρία αυτά μέσα προβολής, ποιό αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Αν αυτά τα τρία μέσα προβολής τα συγκρίνεις με βάση τις ιδανικότερες συνθήκες για να εργαστείς, ίσως να μην ξεχώριζα κανένα. Κι αυτό γιατί δε μπορώ να προτιμήσω κάτι που η μαγεία του και η ομορφιά του είναι τελείως ξεχωριστή και μοναδική, σε σχέση με το αλλο.

Πείτε μας με τρεις λέξεις, πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Θα επιλέξω ρήματα. Δε ξέρω, θέλω, κοιτώ.

Στην οικογένεια σας, ο αδελφός σας ο Άρης Μακρής σημειώνει μεγάλη επιτυχία ως μέλος του συγκροτήματος Boys n Noise. Δέχεστε συμβουλές ο ένας από τον άλλο σε σχέση με τη δουλειά σας;

Φυσικά, αλλά αυτό είναι προέκταση της ήδη υπάρχουσας σχέσης μας. Απλά, θα μιλήσουμε και γι'αυτά, αποφεύγοντας σαν το διάολο τον διδακτισμό. Όσο πιο διακριτικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λείπει η ειλικρίνεια, κι η ταπεινότητα. Κι αυτό ισχύει και για τους δυο μας, θεωρώ.
 
Έχει αλλάξει κάτι στη σχέση σας με τον Άρη από τότε που γίνατε κι οι δύο περισσότερο αναγνωρίσιμοι;

Τίποτα απολύτως.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που γελάσατε πολύ «δυνατά»;

Με πολλούς ανθρώπους και πολύ συχνά. Το καλό χιούμορ το θαυμάζω!

Στον ελεύθερο χρόνο σας, τι προτιμάτε να κάνετε;

Να βγαίνω έξω, όπως και να μένω μέσα, εξίσου. Περίοδοι πολύ κοινωνικές και εξωστρεφείς κι άλλες με τρομερή εσωστρέφεια και μοναξιά.

Έχετε μετανιώσει για κάτι  που έχετε κάνει στο παρελθόν;

Για τίποτα, ποτέ! Μ'αρέσει η ζωή και θέλω να πιστεύω ότι την εμπιστεύομαι, ό,τι κι αν φέρει. Κι ας γκρινιάζω! Συνεπώς οτιδήποτε έρχεται, μέσα σε όσα φέρνει, φέρνει και πολλά δώρα που αν καταφέρεις να τα πάρεις και να τ'ανοίξεις, τοτε αποχωρείς στο τέλος της ημέρας λίγο πιο αλλιώτικος. Σαν πιο μεγάλος και δυνατότερος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου