ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΙ ΕΝΗΛΙΚΑ
Διάβασε άρθρα ψυχολογίας για όλη την οικογένεια και δοκίμασε τις τεχνικές που προτείνονται από ειδικούς
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ενημερώσου για τις αναπτυξιακές διαταραχες,τις διαταραχές Συναισθήματος και Συμπεριφοράς και τον ρόλο του Σχολείου/Ειδικού Επιστήμονα
ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΟΝΕΩΝ
Γνώρισε τη συμβουλευτική γονέων, παρακολούθησε δωρεάν σεμινάρια και διάβασε βιβλία με ψυχοπαιδαγωγικό περιεχόμενο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επιστήμονες υγείας απαντούν στις απορίες των αναγνωστών και γνωστοί καλλιτέχνες αποκαλύπτονται
ΨΥΧΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ..on air
Ηχητικό υλικό από την ψυχολόγο Χρύσα Βαλαμουτοπούλου όπου αναλύονται ενδιαφέροντα θέματα ψυχολογίας με προσκεκλημένους
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017
Η Κυριακή Δερέμπεη στα Ψυχοπερπατήματα
Η Κυριακή Δερέμπεη στέλνει τις Χριστουγεννιάτικες ευχές της μέσα από το Χριστουγεννιάτικο τραγούδι που πριν από λίγες ημέρες ηχογράφησε. Πρόκειται για το τραγούδι "Ο ΜΙΚΡΌΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ".
ΦΩΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ
"Η Γέννηση του Κυρίου ας σημάνει για όλους τους ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης, την αρχή για μια καλύτερη ζωή γεμάτη ΦΩΣ και ΑΛΗΘΕΙΑ.
Εύχομαι οι άνθρωποι να προσπαθήσουμε αυτές τις Άγιες ημέρες να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μέσα μας και να αλλάξουμε πορεία, να ακολουθήσουμε την οδό της αλήθειας και της αγάπης.
Ας γίνει η ψυχή μας η Φάτνη μέσα στην οποία θα γεννηθεί η αγάπη και η ελπίδα.
Εύχομαι με την γέννηση του Θεανθρώπου, να γεννηθεί μαζί Του και η ελπίδα για έναν καλύτερα κόσμο δίχως προσφυγιά και βία, δίχως φτώχια και δυστυχία. Έναν κόσμο που θα κυριαρχήσουν η αγάπη και η Ειρήνη.
Ας ζεσταίνουμε τις παγωμένες μας καρδιές, ας αφήσουμε το ΕΓΩ και να χρησιμοποιούμε το ΕΜΕΙΣ. Ας δώσουμε στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, κουράγιο και συμπόνια.
Από καρδιάς σας εύχομαι "ΦΩΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ"!!
Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017
Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΝΑΣ (ή αλλιώς τι μου δίδαξε η εγκυμοσυνη κι η λοχεια μου)
Κρατώντας αγκαλιά την μόλις λίγων ημερών ηρωίδα ζουζουνα μου, με την οποία διανύσαμε μία μαραθώνια νύχτα κολικων, γραφω για σένα που θέλεις ή ετοιμαζεσαι να γίνεις μαμα, για σένα που περνάς την περίοδο της λοχείας σου ή την έχεις αφήσει πίσω σου προ πολλού,ή και για σένα που θες απλά να μάθεις πώς είναι για μια γυναίκα η διάβαση αυτού του μεγαλειωδους μονοπατιού που λέγεται «Κυοφορια». Ιχνηλατώντας στο δικο μου μονοπατι, έχω να σου συγκεντρώσω δεκα σημεία που καλό είναι να εχεις κατά νου προκειμενου να είναι ουριος ο άνεμος αυτής της νέας αρχής στη ζωή σου.
1.Έμεινες έγκυος! Συγχαρητηρια είτε αυτή η εγκυμοσυνη ήρθε τυχαία, είτε εύκολα είτε μεσα από πολύ κόπο και προσπάθεια,σε κάθε περίπτωση, το σωμα σου κατάφερε να δεχτεί έναν σπόρο ζωής ο οποίος θα φυτεύεται όλο και πιο βαθιά μέσα στη μητρα σου, την «μητερα» της νεας ζωής που φιλοξενεις. Θα ερθεις αντιμέτωπη με τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσυνης όπως κοπωση, μαστοδυνια (πονος στο στηθος), υπνηλία, στομαχικες κι εντερικες διαταραχες (αναγούλες, δυσκοιλιοτητα/ευκοιλιοτητα, εμετους), τασεις λιποθυμιας κ.α. Ο βαθμός εκδηλωσης αυτων των συμπτωματων ποικίλλει σε κάθε γυναίκα αλλα και εγκυμοσυνη ακόμη και στην ιδια γυναίκα. Αυτόν τον πρωτο δύσκολο καιρο του πρωτου τριμηνου, προσπαθησε να μη ζοριζεις πολύ τον εαυτο σου,να ακους το σωμα σου όταν ζητα ξεκουραση και να ζητας βοήθεια από τους οικείους σου για καθημερινες κι απλές δραστηριότητες που πλέον σου φαίνονται ακατόρθωτες. Θυμησου πως κανοντας υπομονη, ο καιρος θα περασει γρηγορα και συντομα θα μπεις στο δευτερο τρίμηνο, οπου τα πραγματα θα είναι πολύ πιο ευκολα!
2.Η ανακοινωση: Πολλές γυναίκες σκεφτόμαστε πότε είναι η καλύτερη και «σωστη» στιγμη να ανακοινωσουμε την εγκυμοσυνη μας. Δεν υπάρχει ιδανική στιγμή. Η καθεμιά επιλέγει την χρονικη στιγμη αναλόγως της προσωπικης της ετοιμότητας. Προσωπικα, δεν μπορεσα ποτε να κατανοησω γιατί θα πρεπει να εχω αυτή την εγνοια για τους αλλους, καθότι η εγκυμοσυνη μου είναι ένα προσωπικο δεδομενο που αλλωστε αργά ή γρήγορα δεν θα μεινει κρυφό. Στο δικο μου μονοπάτι, επέλεξα να ανακοινωθει η εγκυμοσύνη από μονη της όταν πλεον θα γινόταν φανερή. Είτε κι εσυ επιλέξεις να το αφήσεις στη ροή του να φανερωθει όποτε εκεινο θελήσει,είτε επιλεξεις να το ανακοινωσεις νωρίτερα, είναι χρησιμο να θυμάσαι πώς δίνοντας μεγαλη σημασια στους άλλους, εχεις ήδη χασει ένα πολύτιμο κομμάτι ενέργειας που σου ηταν χρησιμο για πολύ σημαντικοτερα πράγματα στην εγκυμοσυνη σου που αφορούν εσενα και το μωρο σου.Εστιασε λοιπον σε θέματα που έχουν πιο πολλή σημασια και προσπέρασε το θέμα της ανακοινωσης του χαρμόσυνου νεου παιρνοντας μια αυθόρμητη απόφαση. Αυτή θα είναι η πιο σωστή για σενα!
3. Ορμόνες και υπερευαισθησια! Θα ακους τον εαυτο σου να αντιδρα όπως ποτε πριν, να συγκινειται εύκολα, να νευριάζει ευκολότερα και να τείνει στην υπερβολή! Όντως, εσυ εισαι αυτή,μην τσιμπιέσαι και εισαι απλά έγκυος. Ζητα κατανόηση από τους οικειους σου και κανε από πριν μία συμφωνία με τον σύζυγό σου,όταν ξεφευγεις να στο υπενθυμίζει ώστε να επανέρχεσαι πιο ευκολα. Το περιβαλλον σου καλείται να δείξει μία σταση υπομονής και δεκτικότητας. Μπορει για καποιους να είναι πιο δύσκολο,ή πιο εύκολο αυτό. Ωστοσο, δες το αλλιως. Δηλαδή, είναι μια ευκαιρια ξεκαθαρισμάτων ώστε τελικα να αναδειχθούν εκεινοι οι ανθρωποι που αξίζει να είναι δίπλα σου κι εκείνοι που είναι απλά διακοσμητικοί. Βεβαια, μην εκμεταλλευεσαι την πλεονεκτικη σου θεση. Αποφυγε να χειριζεσαι τους αλλους λόγω της κατάστασης σου. Να είσαι ειλικρινής,ώστε να λαβεις την υποστηριξη που επιθυμεις. Επίσης,ακόμη κι αν καποιες φορες οι δικοι σου ανθρωποι δεν σε αντεχουν, μην θεωρησεις ότι σε εγκαταλειπουν αμεσως, παρασυρμένη από τις ορμονικες σου καταιγίδες. Δωσε τη δυνατότητα στους σημαντικους σου άλλους να επανορθώσουν. Αν το κανουν, εισαι κερδισμένη. Αν πάλι όχι, κερδισμενη εισαι και σε αυτή την περιπτωση.
4. Η αγωνια σε κάθε υπερηχο θα γίνει η νεα σου κολλητη φίλη. Κανεις δεν σου είπε ότι η εγκυμοσύνη σου εκτός από ευλογημενη περίοδος θα είναι και στρεσσογονος. Ναι, τείνει να υπαρχει η ιδεατη εικονα της ευτυχισμένης εγκυου που είναι ανεμελη χωρίς εγνοιες. Μεγάλη ουτοπία. Μία εγκυος είναι τόσο ευτυχισμένη, όσο είναι κι αγχωμενη. Είναι φυσιολογικό όταν κυοφορείς να αισθάνεσαι το βαρος της ευθύνης της νέας ζωής που κουβαλας μεσα σου και να επιθυμεις αυτή να είναι υγιής κι αρτιμελής. Καπώς ετσι,προετοιμαζεσαι να υποδεχτεις την πιο ωριμη και υπεύθυνη πλευρα σου με τον ερχομο του μωρου σου. Προσπαθησε με τεχνικές χαλάρωσης να διαχειριστεις το αγχος σου (αναπνευστικη,μυϊκή χαλάρωση/ επικοινωνία και μοιρασμα των συναισθηματων σου/προετοιμασια εαυτου μεσω ενημερωτικών σεμιναριων/ μοιρασμα αγωνιων με τον γυναικολογο σου/συμμετοχη σε ομαδα συμβουλευτικης εγκύων).Μην στεκεσαι παθητικά στο αγχος, αναλαβε δράση! Καπως ετσι, βοηθάς τον εαυτο σου και τον προστατευεις!
5.Θα ακούσεις διάφορα που θα πρέπει να κάνεις ή να μην κάνεις κατά την εγκυμοσυνη σου! «Μη σκύβεις, περπάτα, μην κανεις δουλειες, ξαπλωσε, μην εισαι ορθια, φαε καλύτερα, σταμάτα τη δουλειά, ξεκουρασου». Όλα αυτά δηλωνουν την ανάγκη των αλλων να σε περιποιηθουν κι είναι τόσο ομορφο αυτό. Όταν όμως αρχισει να γίνεται κατι πιεστικο για σενα, απλα πες το. Εσυ γνωρίζεις καλύτερα τις αντοχές του σωματός σου γι αυτό καλύτερα να μη γεμίσεις τον ψυχισμό σου με τις φοβίες των άλλων. Μαθε να ακους τόσο-οσο,γιατι κατι χρήσιμο ενεχει κάθε συμβουλη, ποτε όμως παραπανω από αυτό που σου λεει το δικο σου σωμα. Βέβαια,η αλήθεια είναι πως οταν καποιες γυναίκες σου μιλουν και σε συμβουλεύουν ταυτιζοντας τη δικη τους εγκυμοσυνη με τη δική σου, αυτό είναι ανωφελο κι επικινδυνο συναμα. Στη δικη μου περιπτωση, όταν μου ελεγαν να ξεκουραστω για να μη γεννησω προωρα, προσπαθούσα απλα να κατανοησω πως αυτή η γυναικα που το λεει αυτό καποτε γεννησε προωρα κι ισως να αισθάνεται κι ενοχικα γι αυτό. Εύκολα οι αλλοι αθελά τους στις περισσοτερες περιπτώσεις, θα σε γεμίσουν με τα δικά τους αγχη. Προσπέρασε τα κι απλα κρατα αποστάσεις από οσους σου το κανουν αυτό συστηματικα.
6.Κεφαλαιο διακοπης από την εργασία σου: Θα μιλήσω για τις γυναικες ελευθερες επαγγελματιες, οι οποιες δεν εχουν κανένα δικάιωμα από το κρατος, καμια προστασία για την μητρότητα. Οι παροχες λιγοτερες από κάθε άλλη ασφαλισμενη έγκυο σε κανουν να αισθάνεσαι πολίτης τελευταίας κατηγορίας. Εδώ, συμβουλη δεν εχω να δωσω απλα μονο να ξερεις πως δεν εισαι η μονη που ειναι θυμωμένη κι όχι δεν φταινε οι ορμονες σου σε αυτή την περίπτωση. Πότε λοιπον διακόπτεις την δουλειά σου όταν εχεις το περιβοητο μπλοκακι; Υπάρχουν δυο ενδεχόμενα: Να διακόψεις ή να σε διακοψουν! Αν διακοψεις εσυ καντο μπαινοντας στο τριτο τριμηνο γιατι είναι καλύτερο να εισαι ξεκουραστη πολύ πριν τον τοκετο και την λοχεια. Μπαινοντας στο τριτο τριμηνο αλλωστε, η κοπωση θα επανέλθει δριμυτερη μαζι με το βάρος που θα νιώθει το σωμα σου, αρα οι αντοχες σου θα πεσουν θελοντας και μη. Αν λοιπον οικονομικοι λογοι δεν το καθιστουν απαραίτητο,σταματα νωρις χωρις τυψεις και δωσε στον εαυτο σου το δικαιωμα στην ξεκουραση στη σημαντική αυτή περιοδο της ζωής σου. Αν ανηκεις στη δευτερη κατηγορία όπου σε διακόπτουν λόγω της εγκυμοσύνης σου, σύνηθες φαινόμενο όχι μονο σε ελευθερους επαγγελματίες, αποχαιρετησε με καλή καρδιά και ρίξε μαυρη πετρα πίσω σου. Μην υπεραναλύεις τι και πως, δυστυχως η ελληνικη πραγματικοτητα είναι αυτή, αποδεξου την και προχωρα.Οταν δεν σε προστατεύει το ίδιο το κράτος που πληρώνεις, δεν πρόκειται αυτό να το κανει κανενας επιχειρηματίας που απλά κοίτα το συμφερον του. Περαστικά μας!
7.Μιλουσα με έναν φίλο συνομιληκο που έγινε προσφατα μπαμπας. Μου ειπε ποσο ωραια κι απλή είναι η πατροτητα,διαφορετικη από αυτό που νόμιζε πριν. Καταληξαμε πως τελικα το κλειδί είναι η συνεργασία στο ζευγαρι γιατι αυτό δημιουργεί χωρο στη σχεση τους με το παιδί, αλλά και χρονο για τον εαυτό τους. Όταν όλα μοιράζονται, τοτε η χαρά κι ο χρόνος είναι διπλά κι οι λυπες μισές! Ξερεις ,φιλε μου Φάνη, κι η μητρότητα το ίδιο μοιάζει και σε μενα,ωραια κι απλη και διαφορετική απ ο,τιδηποτε αλλο νομιζα. Αντρες και γυναικες μοιαζουμε τοσο πολύ όταν δίνουμε χώρο ο ένας στον άλλο και συναμα δεν τριγωνοποιουμε τις καταστάσεις ανάθέτοντας τις ευθύνες μας σε τριτους (γιαγιαδες, θειες κλπ). Η προσωπική εμπειρία μου εδειξε ότι ένα ζευγάρι με καλή επικοινωνία και αλληλοσεβασμο θα φανεί όταν κληθει να μεγαλώσει ένα παιδί. Εκει στις πρωτες σαραντα μερες της λοχειας,οπου οι πρωτομαναδες κι οι πρωτοπατεραδες δεν γνωριζουν, μαθαινουν ακομη, πότε απελπίζονται, πότε ανακάμπτουν όταν τα καταφέρνουν, γερή βάση είναι η επικοινωνία κι η συνεργασια των δύο γονέων. Κι αληθεια, συμβαινει! Γυναικες, μην καπαρωσετε την μαμα σας για τις πρωτες σαραντα μερες και άντρες μην αφησετε τη γυναικα σας να νιωσει αδυναμη γιατι πολύ απλα εσεις είστε η δύναμή της τωρα. Θυμήστε της το, πως μετα τον τοκετο που την εξάντλησε, η δύναμη της είστε εσεις κι ειστε διπλα της! Ένα ζευγαρι βγαινει ακομη πιο δυνατο όταν πραξει τοιουτοτρόπως, αλλα κι η σχεση του πατέρα με το παιδι αποκτα βαθυτερη διασταση όταν εκείνος είναι από την αρχή τόσο ενεργός. Δοκιμαστε το κι εσεις και δεν θα χασετε!
8.Όχι, η λοχεια δεν ειναι ευκολη υποθεση! Εχει ξενύχτι, αγωνια, νεες προκλήσεις, άγνωστες πληροφορίες. Έχει όμως κι ενθουσιασμο, χαρές και μια αισθηση πληρότητας όταν κρατας αυτό το πλάσμα στην αγκαλιά σου. Από την κοιλιά, στην αγκαλιά τώρα μαζι του αλληλοτρεφεστε με τόση ευλάβεια! Κατανόηση και δεκτικοτητα είναι απαραίτητα να επιδεικνυουν οι οικειοι σας,καθώς η εξάντληση μπορει να φερει εκνευρισμό κι υπερβολή! Η μερα γίνεται νυχτα κι η νυχτα μέρα, ξεχνας τι ημερα είναι, αν εχεις φαει ή όχι,ξεχνας γενικά γιατι το μυαλο σου είναι ολοκληρο εκει, στο μωρακι που ήρθε στον κόσμο σου. Ζήσε την λοχεία γιατι αποτελεί μία μοναδικη εμπειρια εξίσου με την εγκυμοσύνη. Αν νιωσεις ενοχες, φοβίες ή μελαγχολία απευθύνσου σε καποιον ειδικο ψυχικής υγείας, καθότι οι ορμονικες διαταραχές φλερταρουν με την επιλοχεια καταθλιψη. Μη φοβασαι όμως, να μοιραζεσαι είναι το κλειδι, συναισθηματα κι ευθυνες.
9.Κεφάλαιο Επισκέψεις την περιοδο της λοχείας: Δεν θα αναφερθω σε φίλους και γνωστους καθότι αυτοι φύσει και θεσει δεν εχουν αξίωση να επισκεφτούν την λεχωνα. Το θέμα ξεκιναει με τους συγγενεις ειτε πρωτου είτε οποιουδηποτε άλλου βαθμού. Σίγουρα, από αγαπη κι ενδιαφέρον θα θελήσουν να σε επισκεφτούν για να δουν το παιδι σου, όμως γιατι τοση ανυπομονησία;; Ειναι μια τετοια επισκεψη πραγματικά τοσο επειγουσα; Αξιολογησε την κατασταση.Το ζευγαρι θα ορισει πότε θα ξεκινησουν οι επισκεψεις κι αυτό διαφερει από σπιτι σε σπίτι. Δεν υπάρχει κανονας, ουτε πρέπει. Είναι σημαντικο οι συγγενεις να μαθουν να περιμενουν την ετοιμοτητα του ζευγαριου διοτι δεν υπαρχει καποια υποχρεωση για επισκεψεις πουθενά γραμμένη. Σεβασμός απεναντι στη λεχωνα, τον άντρα της που κι οι δυο μαζι παλευουν να προσαρμοστουν στη νεα τους ζωη κι οι εγωισμοι στην ακρη. Είναι τουλάχιστον απαραδεκτο αν σε πιεσουν να δεχτείς νωρίτερα απ ότι θες εσυ μια επισκεψη. Ακου τις αντοχες σου, καθως δεν είναι ωρα για χατηρια. Εξαλλου, στο τελος πάλι καποιος θα σε κρίνει για τις επιλογες σου και τον τρόπο που διαχειριζεσαι την νεα αυτή κατασταση. Επικεντρο λοιπον, θα εισαι εσυ κι η νεα σου οικογενεια, μη δινεις περαιτέρω σημασία σε όποιον δεν θέλει η δεν μπορει να καταλάβει το δικαιωμα σου στην επιλογη των αποφασεων σου.Αν μαλιστα γεννησεις χειμωνα σε περίοδο ιωσεων, παρε τον χρόνο σου και μη νιώσεις υπερβολικός αν αποφυγεις κάθε επισκεψη που μπορει να γινει αργοτερα για την προστασια του βρεφους σου, ακομη και μετα τις σαραντα μερες. Δεν υπαρχει λογος για βιασυνες,ειλικρινα. Βρες εναλλακτικές λυσεις ωστε κι οι συγγενεις να εχουν την επαφή που θελουν με το παιδι με τον τρόπο όμως που εσυ θα επιλεξεις(π.χ επικοινωνια μέσω βίντεο κλήσεων). Θυμήσου πως κάθε γονιός βαζει τους κανονες για το παιδι του αναλαμβανοντας αυτή την ευθυνη. Δεν χρειαζεσαι καποιον κριτή αλλα μονο υποστηριξη. Καλοδεξου οποιον σε ενστερνιζεται και παρε απόσταση απο οποιον επιχειρησει να σε δικασει ή να σε κρινει. Όπως και στην εγκυμοσύνη, έτσι και στη λοχεια, πολλα ξεκαθαρισματα γίνονται και τωρα. Κι ας εισαι ο « περιεργος, ο ιδιοτροπος, ο μικροβιοφοβικός ή ο αντικοινωνικος» γι αυτους. Μη φοβασαι, από κατι τετοια επιβιώνεις πολύ άνετα.
10. Πριν γινω μαμα, ακουγα αυτό που λέγανε πως νιωθεις πληροτητα όταν κανεις παιδι,μια ολοκληρωμενη γυναικα. Με θυμωνε αυτό καθώς ποτε δεν ενιωθα μιση, αλλα ολοκληρη. Τωρα πια, κατανοω την εννοια της ολοκλήρωσης και πως το εννουν όταν το λενε. Υπαρχει μια πλευρα σου που μονο αν κανεις παιδι, θα την γνωρισεις. Δεν είναι η μητροτητα, αυτή μπορει να την νιωσεις μετουσιωμενη σε διαφορετικα πραγματα π.χ όταν εργαζεσαι με παιδια,πολύ συχνά νιωθεις μανα, όταν δημιουργεις ένα βιβλιο είναι το παιδι σου, όταν φροντιζεις ένα ζωο κ.τ.λ. Είναι η πλευρα της θεωσης που υπαρχει μεσα σου, αυτή που γνωριζεις όταν κανεις παιδι. Ερχεσαι σε επαφη με τον μικρο-μεγαλο Θεο μεσα σου, γιατι πρόκειται για ένα θαύμα. Κατι που ανθρωπινος νους, δεν μπορει να συλλάβει. Κατι υπερβατικο εχει βάλει εδώ τη συμμετοχη του. Αυτή είναι η ολοκληρωση που θα νιώσεις όταν κανεις παιδι. Αν μπορει να περιγραφεί με λογια, μοιαζει με αυτό,με τη θεωση. Θα το δεις.
Χρυσα Βαλαμουτοπουλου
Μαμα και Ψυχολογος
Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017
ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΦΟΒΙΕΣ ΜΕ FREE DOWNLOAD
Το παραμύθι "Ένας φοβιτσιάρης λαγός" της παιδοψυχολόγου-συγγραφέως Χρύσας Βαλαμουτοπούλου είναι ένα συγγραφικό έργο ψυχοπαιδαγωγικού χαρακτήρα το οποίο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο παρέμβασης για τoυς φόβους, τις φοβίες και τις κρίσεις πανικού στα παιδιά.
Το υλικό αυτό απευθύνεται σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς αλλά και σε όλους τους ειδικούς που ασχολούνται με παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών και θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Επίσης, οι γονείς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το υλικό για τα παιδιά τους καθώς είναι ευανάγνωστο, ευχάριστο και εύχρηστο.
Στο παραρτημα του παραμυθιού περιλαμβάνονται ασκήσεις ψυχοσυναισθηματικής αγωγής.
Το υλικό αυτό απευθύνεται σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς αλλά και σε όλους τους ειδικούς που ασχολούνται με παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών και θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Επίσης, οι γονείς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το υλικό για τα παιδιά τους καθώς είναι ευανάγνωστο, ευχάριστο και εύχρηστο.
Στο παραρτημα του παραμυθιού περιλαμβάνονται ασκήσεις ψυχοσυναισθηματικής αγωγής.
Μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, όλοι μας μπορεί να εκδηλώσουμε φόβους. Όπως ο ήρωας του παραμυθιού, ο Φοβούλης που είναι συνεχώς τρομαγμένος. Πολλά ξαφνικά πράγματα που θα συμβούν στην ζωή του τον τρομάζουν.
Τελικά, θα τα κάταφέρει να νιώσει καλύτερα; Μόνος του ή με βοήθεια; Θα του φαίνεται ο κόσμος λιγότερο απειλητικός; Ανακαλύψτε τις απαντήσεις μέσα σε αυτό το παραμύθι και τολμήστε να δοκιμάσετε κι εσείς κάποιες από τις τεχνικές του ήρωα.
Για να κατεβάσετε ΔΩΡΕΑΝ το παραμύθι και να το εκτυπώστε κατά βούληση πατήστε πάνω δεξιά στην εικόνα σε μορφή pdf (μπορεί να διαβαστεί σε Windows PC/PocketPC, Mac OS, Linux OS, Apple iPhone/iPod Touch) μέσα από οποιοδήποτε πρόγραμμα αναγνωσης για Pdf αρχεία.
Εναλλακτικώς, μπορείτε να πατήσετε εδώ και να το κατεβάσετε μέσα από τη διεθνή πλατφόρμα της Lulu η οποία είναι μία διεθνής ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτοεκδόσεων και συγγραφής βιβλίων με παραγωγή δύο εκατομμυρίων τίτλων στο ενεργητικο της έως το 2014.
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
2:22 π.μ.
No comments
Η Facebook Page ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ-ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ που συνεργαζεται με τα Ψυχοπερπατήματα διοργανώνει εναν μοναδικό και πρωτότυπο διαγωνισμό.
Καντε Like στη σελιδα και μπείτε ΕΔΩ προκειμενου να διεκδικήσετε κι εσείς το δώρο. Συμμετοχές έως 20/8.
Καντε Like στη σελιδα και μπείτε ΕΔΩ προκειμενου να διεκδικήσετε κι εσείς το δώρο. Συμμετοχές έως 20/8.
Δευτέρα 17 Απριλίου 2017
ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ:Η Δυναμη στην Αδυναμια
Γεωργία Τσούμπα & Κατερίνα Τζωρτζακάκη Μητρότητα, η δύναμη στην αδυναμία Πρόλογος: Κώστας Γκοτζαμάνης
Σελ.: 192 • Σχήμα: 15 x 23, ISBN: 978-960-499-217-1
• Τιμή: 13,00€ • 1η έκδ.: Μάρτιος 2017 Μητρότητα, η Δύναμη στην Αδυναμία
Ανακαλούν προσωπικές τους στιγμές, μιλούν για τις προκλήσεις της μητρότητας, τις χαρές και τις λύπες της, τον ρόλο του πατέρα, τις δυσκολίες τού να μεγαλώνεις ένα παιδί με τυπική ανάπτυξη, τις δυσκολίες τού να μεγαλώνεις ένα παιδί
διαφορετικό. Μοιράζονται προσωπικές αλήθειες με ειλικρίνεια και σεβασμό, χωρίς τη διάθεση να κρίνουν ή να επιβάλουν. Οι συνομιλίες τους γίνονται ένα ταξίδι λυτρωτικό, η αρχή μιας γόνιμης φιλίας και ενός γόνιμου διαλόγου.
Ένας διάλογος που έρχεται να λάμψει μέσα στη θολότητα που συσκοτίζει το βλέμμα της νέας μητέρας που ζει στη σύγχρονη «παιδοκεντρική» κοινωνία μας, όπου μια ολόκληρη βιομηχανία ανθεί με πρόσχημα την «ευτυχία» των παιδιών της. Μια κοινωνία που παραβλέπει ότι για να έχει μια μητέρα ένα χαρούμενο παιδί, οφείλει να εξελίσσει τον εαυτό της, να τον ποτίζει με την ίδια αγάπη, την ίδια φροντίδα και την ίδια δύναμη που έχει μέσα της για το παιδί της.
Γιατί όταν γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται και μια μητέρα.
Η Γεωργία Τσούμπα γεννήθηκε στη Σαλμώνη Ηλείας. Σπούδασε στα ΤΕΙ Αθήνας Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και εργάστηκε για 18 χρόνια στον ΟΤΕ. Παράλληλα σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και εκπαιδεύτηκε στη συμβουλευτική. Είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Συμμετέχει στο γονεϊκό αναπηρικό κίνημα και είναι μέλος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων.
Έχει οργανώσει εθελοντικά ομάδες, εργαστήρια και σεμινάρια για γονείς – κάποια εκ των οποίων για γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Έχει δώσει διαλέξεις στο Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Περιστερίου. Είναι μητέρα ενήλικων δίδυμων αγοριών με αυτισμό.
Η Κατερίνα Τζωρτζακάκη κατάγεται από το Τυμπάκι Ηρακλείου και τους Φούρνους Ερμιονίδας. Γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Εκπαιδεύτηκε στη συμβουλευτική και στην ψυχοθεραπεία. Έχει εργαστεί εθελοντικά σε διάφορους φορείς.
Επαγγελματικά ασχολείται με τον υποτιτλισμό.
Τα πεζογραφήματά της Ο χορός στη σκακιέρα, Παράλληλα σύμπαντα και Χαμένες παραστάσεις έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Βασιλείου. Στη σελίδα της katerina-tzortzakaki.gr δημοσιεύει διηγήματα και ποιήματά της. Έχει οργανώσει και συντονίσει δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά.
Η πρώτη ήταν ψυχολόγος και η δεύτερη μητέρα δύο παιδιών με αυτισμό. Στην πορεία, η Κατερίνα έγινε μητέρα και η Γεωργία ψυχολόγος. Το βιβλίο αυτό είναι ένας διάλογος ανάμεσά τους, χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία, όπου επιλέγουν να μιλήσουν όχι ως ψυχολόγοι αλλά ως άτομα, ως μητέρες, ως πολίτες.
Ανακαλούν προσωπικές τους στιγμές, μιλούν για τις προκλήσεις της μητρότητας, τις χαρές και τις λύπες της, τον ρόλο του πατέρα, τις δυσκολίες τού να μεγαλώνεις ένα παιδί με τυπική ανάπτυξη, τις δυσκολίες τού να μεγαλώνεις ένα παιδί
διαφορετικό. Μοιράζονται προσωπικές αλήθειες με ειλικρίνεια και σεβασμό, χωρίς τη διάθεση να κρίνουν ή να επιβάλουν. Οι συνομιλίες τους γίνονται ένα ταξίδι λυτρωτικό, η αρχή μιας γόνιμης φιλίας και ενός γόνιμου διαλόγου.
Ένας διάλογος που έρχεται να λάμψει μέσα στη θολότητα που συσκοτίζει το βλέμμα της νέας μητέρας που ζει στη σύγχρονη «παιδοκεντρική» κοινωνία μας, όπου μια ολόκληρη βιομηχανία ανθεί με πρόσχημα την «ευτυχία» των παιδιών της. Μια κοινωνία που παραβλέπει ότι για να έχει μια μητέρα ένα χαρούμενο παιδί, οφείλει να εξελίσσει τον εαυτό της, να τον ποτίζει με την ίδια αγάπη, την ίδια φροντίδα και την ίδια δύναμη που έχει μέσα της για το παιδί της.
Γιατί όταν γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται και μια μητέρα.
Η Γεωργία Τσούμπα γεννήθηκε στη Σαλμώνη Ηλείας. Σπούδασε στα ΤΕΙ Αθήνας Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και εργάστηκε για 18 χρόνια στον ΟΤΕ. Παράλληλα σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και εκπαιδεύτηκε στη συμβουλευτική. Είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Συμμετέχει στο γονεϊκό αναπηρικό κίνημα και είναι μέλος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων.
Έχει οργανώσει εθελοντικά ομάδες, εργαστήρια και σεμινάρια για γονείς – κάποια εκ των οποίων για γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Έχει δώσει διαλέξεις στο Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Περιστερίου. Είναι μητέρα ενήλικων δίδυμων αγοριών με αυτισμό.
Η Κατερίνα Τζωρτζακάκη κατάγεται από το Τυμπάκι Ηρακλείου και τους Φούρνους Ερμιονίδας. Γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Εκπαιδεύτηκε στη συμβουλευτική και στην ψυχοθεραπεία. Έχει εργαστεί εθελοντικά σε διάφορους φορείς.
Επαγγελματικά ασχολείται με τον υποτιτλισμό.
Τα πεζογραφήματά της Ο χορός στη σκακιέρα, Παράλληλα σύμπαντα και Χαμένες παραστάσεις έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Βασιλείου. Στη σελίδα της katerina-tzortzakaki.gr δημοσιεύει διηγήματα και ποιήματά της. Έχει οργανώσει και συντονίσει δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά.
Επιπλέον στοιχεία για το βιβλίο θα βρείτε στο www.toposbooks.gr
καθώς και στη σελίδα του βιβλίου στο facebook
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
(…) Μπορούμε όλοι μας, γυναίκες και άντρες, να αξιοποιήσουμε την παραδοσιακή ευκολία των γυναικών στην επικοινωνία μέσα από την αναγνώριση των συναισθημάτων μας και την κατάθεση των βιωμάτων μας, χωρίς αντιπαραθέσεις και μομφές προς τον σύντροφό μας, με σεβασμό στη διαφορετική αντίληψη, με τη διάθεση να μετακινηθούμε και οι δύο από τις αρχικές μας θέσεις για να προχωρήσουμε μπροστά. Οι συγγραφείς του παρόντος βιβλίου μας προσφέρουν ακριβώς αυτό: ένα πολύτιμο παράδειγμα επικοινωνίας που επιχειρεί να δίνει απαντήσεις στις προκλήσεις του σήμερα, που βοηθάει όλους μας, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες, να ανοίγουμε τους ορίζοντες της σκέψης μας, να ανανεώνουμε τις αντιλήψεις μας και, κυρίως, να εκπαιδευόμαστε σε μια νέα ποιότητα συνεργασίας και διαλόγου. (σ. 11) (Από τον πρόλογο του Κ. Γκοτζαμάνη)
Κατερίνα
(…) Tα παιδιά μας δεν
είναι ιδιοκτησία μας. Δεν είναι αντικείμενά μας, ούτε δημιουργήματά μας. Τα παιδιά παίρνουν πολλά από εμάς, αλλά κάθε άνθρωπος δεν είναι ποτέ απλώς το σύνολο του πατέρα και της μητέρας του. Είναι πάντοτε κάτι περισσότερο. Και αυτό πρέπει να το σεβόμαστε και να το ενισχύουμε. Γιατί, αλλιώς, εμείς θα επιθυμούμε άβουλες μικρογραφίες μας κι εκείνα θα ζήσουν ζωές δυστυχισμένες και γεμάτες απωθημένα. (σ. 41)
(…) Η απαίτησή μας να είναι το παιδί μας ένα παιδί τέλειο, ένα παιδί άριστο μπορεί να είναι το ψαλίδι που θα κόψει τα φτερά του. Κι αυτή η απαίτηση ίσως σημαίνει ότι εμείς δεν έχουμε τα δικά μας φτερά. Ότι χάσαμε την ικανότητα να σκεφτόμαστε δημιουργικά. (σ. 44)
(…) Η σύγχρονη μητέρα νομίζω ότι νιώθει πως είναι συνεχώς υπό εξέταση. Πως πρέπει να παρουσιάζει στην κοινωνία ένα παιδί άψογο, γιατί, αν το παιδί της δεν είναι άψογο, το πιο πιθανό είναι ότι θα κατηγορηθεί εκείνη. Και τι πιο ισοπεδωτικό για μια γυναίκα από την αποτυχία στο πλέον ιερό καθήκον, στο πλέον σημαντικό, στον μητρικό της ρόλο;
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
(…) Μπορούμε όλοι μας, γυναίκες και άντρες, να αξιοποιήσουμε την παραδοσιακή ευκολία των γυναικών στην επικοινωνία μέσα από την αναγνώριση των συναισθημάτων μας και την κατάθεση των βιωμάτων μας, χωρίς αντιπαραθέσεις και μομφές προς τον σύντροφό μας, με σεβασμό στη διαφορετική αντίληψη, με τη διάθεση να μετακινηθούμε και οι δύο από τις αρχικές μας θέσεις για να προχωρήσουμε μπροστά. Οι συγγραφείς του παρόντος βιβλίου μας προσφέρουν ακριβώς αυτό: ένα πολύτιμο παράδειγμα επικοινωνίας που επιχειρεί να δίνει απαντήσεις στις προκλήσεις του σήμερα, που βοηθάει όλους μας, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες, να ανοίγουμε τους ορίζοντες της σκέψης μας, να ανανεώνουμε τις αντιλήψεις μας και, κυρίως, να εκπαιδευόμαστε σε μια νέα ποιότητα συνεργασίας και διαλόγου. (σ. 11) (Από τον πρόλογο του Κ. Γκοτζαμάνη)
Κατερίνα
(…) Tα παιδιά μας δεν
είναι ιδιοκτησία μας. Δεν είναι αντικείμενά μας, ούτε δημιουργήματά μας. Τα παιδιά παίρνουν πολλά από εμάς, αλλά κάθε άνθρωπος δεν είναι ποτέ απλώς το σύνολο του πατέρα και της μητέρας του. Είναι πάντοτε κάτι περισσότερο. Και αυτό πρέπει να το σεβόμαστε και να το ενισχύουμε. Γιατί, αλλιώς, εμείς θα επιθυμούμε άβουλες μικρογραφίες μας κι εκείνα θα ζήσουν ζωές δυστυχισμένες και γεμάτες απωθημένα. (σ. 41)
(…) Η απαίτησή μας να είναι το παιδί μας ένα παιδί τέλειο, ένα παιδί άριστο μπορεί να είναι το ψαλίδι που θα κόψει τα φτερά του. Κι αυτή η απαίτηση ίσως σημαίνει ότι εμείς δεν έχουμε τα δικά μας φτερά. Ότι χάσαμε την ικανότητα να σκεφτόμαστε δημιουργικά. (σ. 44)
(…) Η σύγχρονη μητέρα νομίζω ότι νιώθει πως είναι συνεχώς υπό εξέταση. Πως πρέπει να παρουσιάζει στην κοινωνία ένα παιδί άψογο, γιατί, αν το παιδί της δεν είναι άψογο, το πιο πιθανό είναι ότι θα κατηγορηθεί εκείνη. Και τι πιο ισοπεδωτικό για μια γυναίκα από την αποτυχία στο πλέον ιερό καθήκον, στο πλέον σημαντικό, στον μητρικό της ρόλο;
Τρίτη 7 Μαρτίου 2017
Η Ψυχολογία του Παιδιού με ΔΕΠ-Υ
Οι εκπαιδευτικοί και ραδιοφωνικοι παραγωγοί Κος Φωτης Παντόπουλος και κα Σάντυ Βασιλάκη μας φιλοξένησαν στην εκπομπή τους Better Call the
Teacher που ηταν αφιερωμενη στο πώς μπορουν οι γονείς κι οι
εκπαιδευτικοι να βοηθησουν τα παιδιά με Διαταραχη Ελλειμματικης Προσοχης
με ή Χωρις Υπερκινητικοτητα (ΔΕΠ-Υ).
Η ΔΕΠ-Υ μπορεί να δημιουργήσει πολλές ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες στο παιδί, καθώς επηρεάζει άμεσα τις κοινωνικές του σχέσεις. Για να ακούσετε το ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής όπου η παιδοψυχολόγος- Οικογενειακή συμβουλος Msc κα Χρύσα Βαλαμουτοπούλου θίγει το ζήτημα της ψυχολογίας του παιδιού με ΔΕΠ-Υ, πατήστε Εδώ
Για να ακούσετε ολόκληρη την εκπομπή, ακολουθήστε το link Better Call the Teacher
Για να ακούσετε ολόκληρη την εκπομπή, ακολουθήστε το link Better Call the Teacher
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017
ΑΥΤΙΣΜΟΣ: Αποτελεσματικές τεχνικές επιβράβευσης του παιδιού
Πώς να ενισχύω σωστα το παιδί με Αυτισμό ώστε να πετύχω την βέλτιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος που εφαρμόζω; |
Συγκεκριμένος και θετικός έπαινος όταν ο
μαθητής μαθαίνει
Οι μαθητές με αυτισμό μπορούν να μάθουν με μια προσπάθεια, έτσι
είναι σημαντικό να κατευθύνετε τον έπαινο στην πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά:
«Γιώργο, τα καταφέρνεις πολύ καλά στον πολλαπλασιασμό αυτών των αριθμών». Λέγοντας
μόνο «Γιώργο, τα πας πολύ καλά», όταν ο Γιώργος ταλαντεύει τα πόδια του ενώ κάνει μια μαθηματική άσκηση, μπορεί να
έχει ως αποτέλεσμα να συνδέσει την
ταλάντευση των ποδιών με τον γενικό έπαινο.
Χρήση σημαντικών ενισχυτών
Οι ενισχυτές μπορεί να είναι οτιδήποτε, από τον προφορικό έπαινο μέχρι
απτά αντικείμενα (αυτοκόλλητα,παιχνίδι) που μπορεί να ενισχύσουν τη
συμπεριφορά που πρέπει να μάθει ο μαθητής. Οι μαθητές με αυτισμό ενδέχεται να
μην κινητοποιούνται από κοινούς ενισχυτές οι οποίοι λειτουργούν με άλλους
μαθητές. Ενδέχεται να προτιμούν να περάσουν λίγη ώρα μόνοι τους, να μιλήσουν με
ένα μέλος του προσωπικού που προτιμούν, να κάνουν μια βόλτα ή μια άσκηση
ρουτίνας, να παίξουν με ένα επιθυμητό αντικείμενο, να ακούσουν μουσική, να
παίξουν στο νερό, να εκτελέσουν μια αγαπημένη ρουτίνα, στοιχεία που προσφέρουν συγκεκριμένη αισθητηριακή ενίσχυση
ή να κάτσουν στο παράθυρο.
Αναλυτικά, τα είδη των ενισχυτών βάσει της γνωσιακής συμπεριφοριστικής προσέγγισης είναι:
1)Υλικοί ενισχυτές: οποιοδήποτε υλικό αγαθό μπορεί να δοθεί άμεσα (καραμέλα, γλυκο, αναψυκτικό, αυτοκόλλητο κ.α.), σε συγκεκριμένη μικρή ποσότητα κι εφοσον το παιδί δεν το χρησιμοποιεί τακτικά στην καθημερινότητα του.
2)Κοινωνικοί ενισχυτές: οποιαδήποτε λεκτική ή μη λεκτική αποδοχή (έπαινος, χάδι, φιλί, χαμόγελο, απτική επαφή κ.α.)
3)Προνόμια: ενίσχυση που δίνεται μόνο σε επαναλαμβανόμενη επιτυχή εκπλήρωση μιας συμπεριφοράς (επιπλέον χρόνος για διάλειμμα, βόλτα στην εξοχή κ.α.)
4)Tokens (Αμοιβές) : οποιοδήποτε συμβολικό αντικείμενο (αστεράκι, πόντος επιβράβευσης κ.α.) που κερδίζει κάποιος όταν εκδηλώνει μια θετική συμπεριφρά και κατόπιν τα ανταλλάσσει με μια δική του επιθυμητή δραστηριότητα ή προίον ή προνόμιο (Σύστημα ανταλλάξιμων αμοιβών).
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως
ενισχυτής για το κάθε παιδί. Μπορεί να είναι χρήσιμο ένα προφίλ προτιμήσεων που
προσδιορίζει τις δραστηριότητες ή τους
άλλους ενισχυτές που ο μαθητής προτιμάει. Αυτή η λίστα των προτιμήσεων μπορεί
να δημιουργηθεί με τη βοήθεια της οικογένειας και να μοιραστεί σε όλη τη
διεπιστημονική ομάδα υποστήριξης του παιδιού (λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή,
ψυχολόγο).
Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017
Ηρακλειά: Η δύναμη της φύσης απηχεί στην ανθρώπινη ψυχή
Καλοκαίρι του 2016.. Η
φυσιολατρική μας διάθεση μάς είχε ακόμη μία φορά κατακλύσει. Και πώς μπορούσαμε
να μην ενδώσουμε άλλωστε σε αυτήν, αφού αυτός ο τόπος είναι μαγικός κι
ονειρεμένος. Η Ηρακλειά είναι ένα μικρό νησάκι που ανήκει στο σύμπλεγμα νησίδων
των Μικρών Κυκλάδων, πολύ κοντά στην αρχόντισσα Νήσο Νάξο.
Αυτόν τον τόπο τον αγάπησα
αμέσως και νιώθω πως ήταν αμοιβαίο. Κάτι ένιωσε κι αυτός ο τόπος για εμένα..
Διότι, μου δώθηκε απλόχερα σε εικόνες, εμπειρίες, ανθρώπους και
συναισθήματα. Η πρώτη μου φορά που κολύμπησα σε απόσταση αναπνοής με μιά
τεράστια χελώνα Καρέττα, το πρώτο μου ωτοστόπ, η πρώτη μου εξονυχιστική
ξενάγηση σε σπήλαιο! Όλα αυτά εδώ, σε αυτόν τον υπερβατικό τόπο που δεν έχει
τίποτα να ζηλέψει από τα μεγαλεπήβολα τουριστικά νησιά τριγύρω του. Θα τολμούσα
να πω ότι αντιθέτως, τα γύρω μεγαλα νησιά έχουν να ζηλέψουν πολλά από την
Ηρακλειά!
Το στοιχείο όμως ενός τόπου
που δηλώνει τρανταχτά τον χαρακτήρα του είναι ένα και μοναδικό: οι άνθρωποι
του. Οι κάτοικοι, οι οποίοι παλεύουν και αγωνίζονται με ευλάβεια αλλά και
αυτοσεβασμό για να ζήσουν. Τους ζηλεύω, γιατί απολαμβάνουν αυτό το μοναδικό
προνόμιο, να ζούν σε αυτόν εδώ τον «πλούσιο» τόπο. Ένας πλούτος που ισάξιος του
δεν βρίσκεται εύκολα, ένας πλούτος που χρειάζεται να αποκωδικοποιηθεί από ψυχή
φυσιολατρική για να εκτιμηθεί δεόντως!
Κάπως έτσι, μέσα σε αυτό το
εκστατικό συναίσθημα, συναντήσαμε τον Φάνη σ’ εκείνο το μονοπάτι προς το
Σπήλαιο του Άη Γιάννη. Έναν νεαρό άντρα, με παιδικό ενθουσιασμό για τα κάλλη
του τόπου του που έσταζε μέλι όταν μιλούσε γι αυτόν. Η τύχη μας μάς οδήγησε σ’
εκείνον, διότι χωρίς τις γνώσεις του για όλες τις σπιθαμές του τόπου του δεν θα
μπορούσαμε να είχαμε εξερευνήσει το σπήλαιο μέχρι βαθιά, εκεί στα γλιστερά
βράχια, στο σκοτάδι.
Ο Φάνης Γαβαλάς |
Χωρίς φόβο, με εμπιστοσύνη
προς το πρόσωπό του, μας οδήγησε σε εικόνες που ομολογουμένως δεν έχουμε
ξαναδεί. Το φωτεινό του, ενθουσιώδες πρόσωπο ήταν το ίδιο δυνατό όπως οι φακοί
που μας φόρεσε στο κεφάλι μας, διότι διαφορετικά η προσπέλαση του χώρου ήταν
αδύνατη.
Ο Φάνης είχε μεγάλη ιστορία
πίσω του, όπως ο κάθε νέος, άλλωστε της εποχής μας που μαστίζεται από την
μεγάλη κρίση, αυτήν την οικονομικο-ηθικο-κοινωνικο-πολιτισμική κρίση που
καταδυναστεύει τον σύγχρονο κόσμο και τον φέρνει αντιμέτωπο με τις
εσωτερικευμένες του «Λερναίες Ύδρες». Αυτές που κόβεις για να σωθείς, αλλά από
κάτω ξεφυτρώνουν διπλά τα εμπόδια της λύτρωσης σου.
«Γεννήθηκα στην Αθήνα,όπου
και έζησα μέχρι την ηλικία των εφτά ετών», άρχισε να μας αφηγείται ο Φάνης κατά
την πεζοπορική μας διαδρομή. «Οι μνήμες μου από εκεί λίγες και θωλές. Έβλεπα
ελάχιστα τους γονείς μου, οι οποίοι δούλευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να
τα βγάζουμε πέρα οικονομικά.Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνούσα με τον
αδερφό μου κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα. Με τους λίγους φίλους που είχα από το
νηπιαγωγείο και αργότερα δημοτικό ποτέ δεν μπόρεσα να συναντηθώ εκτός σχολείου,
ήταν επικίνδυνο να παίζεις χωρίς την παρουσία γονέων και οι γονείς ήταν
απασχολημένοι. Για καλή μου τύχη, όμως, οι γονείς μου αποφάσισαν να
μετακομίσουμε στην Ηρακλειά,το νησί από το οποίο καταγόταν και διέμενε ο παππούς
μου.Εκεί βρήκαν και οι δυο άμεσα δουλειά με την οποία επιβιώναμε αξιοπρεπώς. Τα
έξοδα λιγοστά, αισθανόσουν ευτυχισμένος με τα απαραίτητα και όχι τεχνητές
ανάγκες. Έντεκα παιδιά ήμασταν όλα κι όλα στο νησί αλλά ήμασταν μία παρέα.
Παιχνίδι πριν το σχολείο, παιχνίδι στα διαλείμματα, παιχνίδι από το μεσημέρι
έως το βράδυ. Δεν υπήρχε ανάγκη για διάβασμα στο σπίτι μιας και όλες οι απορίες
λύνονταν την ώρα του μαθήματος. Η μόνη μας έγνοια ήταν ποιός θα πιάσει πιο
πολλά ψάρια ή ποιός θα πετύχει πιο πολλά κουτάκια με τα τόξα που κατασκευάζαμε.
Μπάσκετ, ποδόσφαιρο, ξυπόλητοι στην παραλία, μπάνιο, κρυφτό, κυνηγητό. Ήρεμη,
ανέμελη και ευτυχισμένη παιδική ηλικία!»
Το ελαφρύ αεράκι φυσούσε
καθώς ανηφορίζαμε στο καλοδιάβατο μονοπάτι κι η θέα δίπλα μας συγκλονιστική
συνέθετε ένα καταπληκτικό σκηνικό που πλαισίωνε με αρχοντιά τα λόγια του
Φάνη....
«Κάπως έτσι έζησα έως ότου
έγινα 15 ετών όπου μετακομίσαμε στην Νάξο οικογενειακώς μέχρι να τελειώσω το
Λύκειο. Σε σύγκριση με την Ηρακλειά μου φάνηκε σαν τεράστια πόλη! Και ξαφνικά
το παιχνίδι σταμάτησε. Εκατοντάδες παιδιά που έπρεπε να εκμεταλλευτούν
τον χρόνο τους ώστε να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις (τα
υποτιθέμενα εφόδια του μέλλοντος). Διάβασμα, εργασίες, φροντιστήρια, Αγγλικά,
Γαλλικά. Ακόμα και το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο έμοιαζαν λιγότερο
διασκεδαστικά. Ομάδες, προπονήσεις, ταξίδια, ανταγωνισμός, να γίνεις καλύτερος
και να νικήσεις....» ... «Και έγινα καλύτερος και πέρασα ως φοιτητής
Μηχανολόγος Μηχανικός στο Μετσόβιο, ξανά στην Αθήνα, στο ίδιο παλιό μου
διαμέρισμα. Επιτέλους, φοιτητική ζωή!Αλλά, ήταν διαφορετική από ό,τι την είχα
φανταστεί. Ανταγωνισμός και πάλι. Ποιός θα κρατήσει καλύτερες σημειώσεις? Ποιός
θα πάρει μεγαλύτερο βαθμό? Ομάδες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ σχεδόν
επαγγελματικές. Κι η πρώτη μου επαφή με κάτι άγνωστο,τα κόμματα.”Έλα σε μας
έχουμε τις καλύτερες εργασίες”, ”έλα σε μας διοργανώνουμε τα καλύτερα πάρτυ”.
Αν δεν επιλέξεις κανένα είσαι απόκληρος. Πρώτη επαφή και με τον υπολογιστή,ήταν
κάτι χρήσιμο που έπρεπε να μάθω.Βέβαια στην πορεία ανακάλυψα ότι είχε και
πολλές ελκυστικές παγίδες που με απορρόφησαν,μέσα κοινωνικής δικτύωσης(που στην
πραγματικότητα σε έκαναν αντικοινωνικό), παιχνίδια που σου έδιναν την αίσθηση
της εύκολης και γρήγορης ανταμοιβής χωρίς κόπο και κίνδυνο αποτυχίας. Δυστυχώς
η πίεση και το άγχος με έκαναν να αποδώσω πολύ λιγότερο από τις δυνατότητες μου.»
Ο λόγος του αυθόρμητος κι
αυθεντικός κι εμείς αδύναμοι να τον διακόψουμε καθώς κατέθετε τα βιώματά του
τόσο αυτούσια, χωρίς ίχνος ενδοιασμού, με θάρρος και τόλμη!
«Ύστερα επιτέλους πτυχίο και
ώρα να ξεκινήσω μια καινούρια ζωή! Η αγορά εργασίας όμως στην περίοδο του
οικονομικού πολέμου που ζούμε με απογοήτευσε για άλλη μία φορά. Εκατοντάδες
βιογραφικά, συνεντεύξεις, μήνες ανεργίας. Η ανεργία σε κάνει και αισθάνεσαι
άχρηστος,αποτυχημένος,με κατάθλιψη και χωρίς πραγματική θέληση για ζωή. Ώσπου
βρήκα την πρώτη μου δουλειά! Άσχετη με αυτό που σπούδασα,μικροσκοπικός μισθός,
στόχοι που έπρεπε να πιάσω,συνθήκες μεσαίωνα. Παρόμοιες συνθήκες αντιμετώπιζε
και η σύζυγος μου, την οποία έβλεπα ελάχιστα.» ... «Η
πίεση δεν άργησε να με καταβάλλει, μόνο που αυτή την φορά με ώθησε σε κάτι
καλό! Παραιτηθήκαμε και οι δύο από τις δουλειές μας και πήραμε την
απόφαση να μετακομίσουμε μόνιμα στην Ηρακλειά! Δύσκολη απόφαση, ποιός τρελός
πάει να μείνει μόνιμα σε ένα νησάκι της άγονης γραμμής με 80 κατοίκους? Η
πραγματικότητα βέβαια ήταν διαφορετική. Οι ντόπιοι μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές
αγκάλες! Με την οικονομική υποστήριξη τον γονιών και πολύ προσωπική δουλειά
φτιάξαμε την δική μας επιχείρηση, τα ενοιαζόμενα δωμάτια «Μελτέμι»! Την κάθε
λεπτομέρεια την σχεδιάζαμε και την κάναμε πράξη με αγάπη, γιατί ήταν κάτι δικό
μας και το πονούσαμε, δεν νιώθαμε «σκλάβοι» όπως στο παρελθόν. Πρωινά, μαθήματα
κηπουρικής, φωτογραφίας και αστρονομίας, πεζοπορίες, παρατήρηση πτηνών,
ξεναγήσεις σε αξιοθέατα, βόλτες με καϊκάκια, δεν άργησαν να κάνουν την
επιχείρηση επιτυχημένη! Ο κόπος ήταν πολύς και πάλι, αλλά ένιωθες μια γλυκιά
κούραση, όχι εξάντληση ψυχολογική. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είχα επαφή
με χαρούμενους ανθρώπους και έκανα πολλές καινούριες φιλίες! Τον χειμώνα έχω
χρόνο να πάω ένα ταξίδι,να μάθω μία ξένη γλώσσα ή κάποιο μουσικό όργανο,να
ψαρέψω και να καλλιεργήσω τα λαχανικά μου, να μαγειρέψω το φαγητό που θα ήθελα
να φάω. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ότι έχω ελεύθερο χρόνο να περάσω μαζί
με την γυναίκα μου και σύντομα το παιδί μου! Εγώ στην Ηρακλειά ξαναβρήκα τον
χαμένο μου εαυτό, το χαμόγελο μου!Την αίσθηση ότι είμαι χρήσιμος,ότι είμαι
δυνατός και ικανός για τα πάντα, την αισιοδοξία για την ζωή! Η ευτυχία
βρίσκεται μέσα μας και παίζει κρυφτό! Ξεκινήστε το παιχνίδι λοιπόν!»
Κάπου εδώ φτάσαμε στον
προορισμό μας, το πέρασμα του χρόνου όμως δεν έγινε διόλου αισθητό, αφού πλέον
άρχισε να σουρουπώνει κι ο Φάνης είχε κάνει την κατάθεση ψυχής του σε εμάς.
Αυτή η κατάθεση, έκανε εμάς ακόμη πιο «πλούσιους» φεύγοντας από αυτό το νησί..
Μάθαμε, κατανοήσαμε πόσο σημαντικό είναι εν μέσω αυτής της εποχής να τολμάς, να
ρισκάρεις και να αδράττεις την ευκαιρία που εσύ θα δημιουργήσεις για το μέλλον
σου. Διότι, στις μέρες μας, οι ευκαιρίες πλέον κρύβονται μέσα μας, δεν είναι
εξωγενείς. Δημιουργούνται από εμάς, για εμάς και στο δικό μας χέρι πάλι είναι
να τις αδράξουμε. Γιατί είμαστε η γενιά των αυτοδημιούργητων νέων Ελλήνων που
μπορούν να σηκώσουν υπερήφανα το σώμα ψηλά απέναντι σε οποιαδήποτε πηγή
ταπείνωσης και υποτίμησης. Να αρχίσουμε ξανά να ελπίζουμε από την αρχή!
Αυτό μας κατέθεσες Φάνη με
την δική σου ιστορία! Και σ’ ευχαριστούμε!
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017
Τεχνικές ανάπτυξης της επικοινωνίας και Αυτισμός
Η βοήθεια στους μαθητές με αυτισμό ώστε να αναπτύξουν
δεξιότητες επικοινωνίας – για να εκφράζουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους,
να αλληλεπιδρούν κοινωνικά, να μοιράζονται πληροφορίες, να εκφράζουν
συναισθήματα, να διαμαρτυρηθούν ή να
ξεφεύγουν από απεχθής καταστάσεις – είναι προτεραιότητα.
Προγράμματα που διευκολύνουν την
ανάπτυξη της επικοινωνίας μπορούν να ξεκινούν από δομημένα πλαίσια, αλλά η
προώθηση της γενίκευσης και η ενίσχυση της χρήσης της γλώσσας προϋποθέτει
παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε φυσικά περιβάλλοντα. Γι αυτό, οι
λειτουργικές γλωσσικές δεξιότητες είναι καλύτερο να διδάσκονται σε κοινωνικό
πλαίσιο όπου θα χρησιμοποιηθούν και θα έχουν πραγματικό νόημα. Η τάξη και το περιβάλλον του σχολείου
παρέχουν μια πληθώρα ευκαιριών για την ανάπτυξη λειτουργικής επικοινωνίας μέσα
σε κοινωνικά πλαίσια ενώ προωθούν και την γενίκευση. Οι συγκεκριμένες
δεξιότητες προϋποθέτουν καθοδήγηση και στρατηγικές για την ανάπτυξη στοχευόμενων δεξιοτήτων που
πρέπει να αναγνωριστούν.
Η ομάδα του σχολείου, γονείς και
εξειδικευμένοι επαγγελματίες πρέπει να συνεργαστούν για να αναγνωρίσουν
επικοινωνιακούς στόχους και αντικείμενα για τον μαθητή με αυτισμό. Οι
σχεδιασμένες παρεμβάσεις πρέπει να βασίζονται στις ικανότητες και τις ανάγκες
του μαθητή.
1.Μαθαίνω να ακούω
Οι μαθητές με αυτισμό συχνά χρειάζονται δομημένα μαθήματα
για το πώς να ακούνε. Μπορεί να είναι απαραίτητο να ενισχύετε τις προσπάθειες στο να ακούν περισσότερο παρά
να υποθέτετε ότι ακούν με μία προβλεπόμενη και αυτόματη συμπεριφορά. Ίσως είναι
βοηθητικό να αναλύετε τις ακουστικές πληροφορίες για τον μαθητή και να
ενισχύετε κάθε πληροφορία – π.χ. διδάσκω τον μαθητή να βλέπει τον ομιλητή του
κοιτάζοντας ένα σημείο (αυτό μπορεί να μη σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν
βλεμματική επαφή), και να βάλουν τα χέρια τους σε μία σχεδιασμένη θέση, και να
επιβραβεύω ή ενισχύω κάθε βήμα.
2.Ανάπτυξη προφορικής κατανόησης του
λόγου
Η συνοδεία προφορικής γλώσσας με συναφή
αντικείμενα, εικόνες και άλλα οπτικά βοηθήματα όπως προαναφέρθηκε μπορούν να
βοηθήσουν στην κατανόηση. Έμπειροι καθηγητές μαθητών με αυτισμό προτείνουν την
χρήση φωτογραφιών. Όταν δουλεύεις με μαθητές με υψηλή λειτουργικότητα είναι
εύκολο να υποθέτεις ότι καταλαβαίνουν τις πληροφορίες, όταν αυτοί είναι ικανοί
να τις επαναλαμβάνουν. Ωστόσο, αν και μπορεί να είναι καλοί στην ανάκληση, ο
μαθητής μπορεί να μην έχει κατανοήσει την σημασία της πληροφορίας. Γι αυτό, είναι
σημαντικό να ελέγχουμε την κατανόηση.
3.Ανάπτυξη προφορικής έκφρασης του
λόγου
Οι μαθητές ίσως χρειαστεί να διδαχθούν ότι τα πάντα στον
κόσμο έχουν ένα όνομα, ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πεις το ίδιο πράγμα κι
ότι μπορούν να χρησιμοποιούν λέξεις για να επικοινωνήσουν τις ανάγκες και τις
επιθυμίες τους.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μαθητή είναι χρήσιμο να
περιλαμβάνει καταστάσεις που να ενθαρρύνουν διαφορετικούς τύπους έκφρασης όπως:
·
Παρακλήσεις (π.χ. για
φαγητό, παιχνίδια, βοήθεια).
·
Άρνηση (π.χ. για
φαγητό ή για παιχνίδι, διαμαρτυρία όταν ζητείται να κάνει κάτι ή ένδειξη όταν θέλει να σταματήσει).
·
Σχολιασμός (π.χ.
τοποθετώ ταμπέλες σε εικόνες, αντικείμενα από ένα κουτί ή δραστηριότητες
παιχνιδιού.
4.Ανάπτυξη των δεξιοτήτων συζήτησης
Μερικοί μαθητές ίσως είναι χρήσιμο να διδαχθούν δομημένα την
ανάπτυξη της προφορικής γλώσσας που
χρειάζεται στο προφορικό και επικοινωνιακό παιχνίδι. Αυτό μπορεί να γίνει παρέχοντας
δομημένες ευκαιρίες παιχνιδιού που περιλαμβάνουν τα ενδιαφέροντα του μαθητή. Το
<<μοντελάρισμα>>, οι σωματικές προτροπές, τα οπτικά βοηθήματα, και
η ενίσχυση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν την προσοχή, την
μίμηση, την επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Επίσης, να ενθαρρύνετε επίσημες και
ανεπίσημες επικοινωνιακές κοινωνικές ανταλλαγές κατά την διάρκεια της μέρας.
Οι απλές ζωγραφιές είναι μία αποδοτική
στρατηγική για να διδαχθούν οι δεξιότητες μιας συζήτησης. Ένα σύνολο από
συμβολικές ζωγραφιές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βασικά σενάρια συζητήσεων,
όπως ακούω, διακόπτω, δυνατές και ήσυχες λέξεις, ομιλία και σκέψεις. Τα χρώματα
μπορούν να ενταχθούν για να αναπαραστήσουν το πλαίσιο συναισθημάτων. Εικόνες με
λόγια επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναπτυχθούν οι δεξιότητες της
συζήτησης και της επικοινωνίας αντίστοιχες με συγκεκριμένα κοινωνικά πλαίσια
και καταστάσεις.
5. Χρήση
εναλλακτικών ή ενισχυτικών επικοινωνιακών συστημάτων
Ο εκπαιδευτής μπορεί
να χρησιμοποιήσει μία πληθώρα επικοινωνιακών συστημάτων ανάλογα με τις ανάγκες,
τις δυνατότητες και την πρόοδο κάθε παιδιού. Για παράδειγμα, συχνά
χρησιμοποιούνται η νοηματική γλώσσα, γραπτές λέξεις, γραπτές προτάσεις, σχέδια,
φωτογραφίες, χειρονομίες κι αντικείμενα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)