Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Η σύγχρονη μητέρα κι οι ρόλοι της στο μικροσκόπιο, παρέα με τη Ζωή Κρονάκη

Ζωή Κρονάκη  
Πολλαπλοί οι ρόλοι της γυναίκας σήμερα, πολλάπλά τα πρόσωπα και τα μπερδέματα. Ας ξετυλίξουμε λοιπόν το κουβάρι μαζί με τη δημοσιογράφο και founder του http://www.all4mama.gr, κα Ζωή Κρονάκη, η οποία μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της κι ας βρούμε λύσεις για όλες τις γυναίκες που βιώνουν την καθημερινότητά ψυχοπιεστικά…

Όταν οι ώρες της ημέρας φαντάζουν λίγες..
Αντιμέτωπη με τον αδυσώπητο γρήγορο ρυθμό της καθημερινότητας, μία εργαζόμενη μητέρα προσπαθεί να υπερβάλλει εαυτό προκειμένου να νιώσει ότι ανταποκρίνεται σωστά στις ανάγκες της οικογένειάς της. "Η καθημερινότητα μιας εργαζόμενης γυναίκας με δύο παιδιά σε πολύ μικρές ηλικίες δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παρά μόνο με μία λέξη "τρέλα". Οι ρυθμοί είναι εξουθενωτικοί ,τρέχεις να τα προλάβεις όλα, νιώθεις ότι έχεις μπει στην φόρτιση και μόνο το βράδυ όταν κοιμηθούν τα παιδιά, έχεις δικαίωμα να πεις ότι σου τελείωσαν οι μπαταρίες", αναφέρει η Ζωή Κρονάκη.
Πολύ συχνά, οι μαμάδες που έρχονται για συμβουλευτική υποστήριξη στο γραφείο ενός ειδικού επιστήμονα, μοιράζονται τις ενοχές τους για το πόσο καλές μαμάδες είναι, αν τα καταφέρνουν να αφιερώνουν αρκετό χρόνο για να τα διαπαιδαγωγούν καλά και να τα μεγαλώνουν έτσι ώστε να είναι ευτυχισμένα.
Η Ζωή Κρονάκη βρίσκει τρόπους να οργανώνει τον χρόνο της μέσα στην ημέρα ώστε να μπορεί να αφιερώνει δημιουργικό χρόνο στα παιδιά της καθημερινώς."Πριν γίνω μαμά, οργάνωση υπήρχε μόνο στη δουλειά μου. Σε όλα τα υπόλοιπα, προτιμούσα να μην οργανώνω και να μην προγραμματίζω τίποτα. Άφηνα τη ζωή να με πηγαίνει και ακολουθούσα το ρεύμα της. Από τη στιγμή όμως που γίνεσαι γονιός, προέχουν άλλες ψυχούλες που σε έχουν απόλυτη ανάγκη, συνεπώς δεν μπορεις να μην οργανώνεις τα πάντα. 
Λειτουργώ, λοιπόν, πάντα με σημειωματάκια για να μη χάνομαι στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, φροντίζω αποβραδύς να έχω έτοιμα τα ρουχαλάκια των παιδιών για την επόμενη ημερα, καθώς επίσης να έχω ενημερώσει την γιαγιά ή τον παππού για τυχόν δραστηριότητες των παιδιών που εγώ μπορεί να τύχει να μην προλαβαίνω. Γενικά, οργανώνω έτσι το πρόγραμμά μας ώστε το απόγευμα να έχω ελεύθερο χρόνο για να περνάμε μαζί με τα παιδιά μου."  
Η μητέρα χρειάζεται να κατανοήσει πώς σημασία έχει ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί της. Η ποσότητα δεν είναι μεγαλύτερης σημασίας στη σωστή ανατροφή του παιδιού. Μία ώρα ποιοτικό παιχνίδι την ημέρα, ένα παραμύθι και μία καλή συζήτηση λίγο πριν τον ύπνο, προάγουν την καλή συναισθηματική επικοινωνία μεταξύ του παιδιού και της μητέρας. Δεν έχει λοιπόν τόση σημασία πόσες ώρες βρίσκεται στο σπίτι, αλλά το κατά πόσο δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη ποιοτικών σχέσεων με το παιδί της, πόσο μοιράζεται τα συναισθήματά της, πόσο ακούει τα συναισθήματα των παιδιών της, πόσο χώρο δίνει στο παιδί να αναπτύξει την προσωπικότητά του προσέχοντας τον τρόπο με τον οποίο η ίδια το διαπαιδαγωγεί. Αυτό που είναι καλό να επιδιώκουμε είναι το «καλά μαζί» όχι απαραίτητα το «συνέχεια μαζί». 

Γυρνώντας τον φακό εστίασης στη σχέση του ζευγαριού..
Όταν η γυναίκα αποκτά παιδιά, τείνει να παραμελεί όχι μόνο την προσωπική της εικόνα αλλά και τη σχέση με τον σύζυγό της. Όλο της το ενδιαφέρον κι η φροντίδα στρέφεται στο παιδί, με αποτέλεσμα η συζυγική σχέση να μπαίνει στο περιθώριο με καταστροφικές συνέπειες για τη ψυχοσύνθεση του παιδιού αλλά και τη δική της. Η έλλειψη χρόνου, η κούραση από τη φροντίδα του παιδιού, οι πολλαπλές απαιτήσεις του νοικοκυριού την αποδυναμώνουν και την οδηγούν στην αποξένωση από το ρόλο της ως σύζυγος. "O ρόλος της γυναικας είναι πολυσχιδής. Μάλλον εμείς αντέχουμε περισσότερα από τη φύση μας! Έχω ως αρχή μου να μην παραλείπω το κομμάτι της συντρόφου. Πολλές φορές σε παίρνει η μπάλα και ξεχνάς το γεγονός ότι είσαι και γυναίκα. Για μενα είναι σημαντική αυτή η ισορροπία.Δε σημαίνει πως δεν πιέζομαι για να ανταπεξέλθω. Ωστόσο, οι  ανάγκες σου δεν περιορίζονται μόνο στο ρόλο της μαμάς. Θέλεις χρόνο για τον εαυτό σου και για τον σύντροφό σου! Άλλωστε, καλή μαμά είναι η μαμά που νιώθει καλά και πλήρης εσωτερικά!" συνεχίζει η Ζωή Κρονάκη.
Είναι απαραίτητο η γυναίκα να αντιληφθεί πώς μία υγιής οικογένεια στέκεται πάνω σε μία μόνο γερή βάση, που αυτή είναι η σχέση του ζευγαριού. Όταν οι γονείς έχουν μία ποιοτική κι αρμονική σχέση που βασίζεται στο σεβασμό και τη συνεργασία, τότε μόνο τα παιδιά θα μεγαλώσουν και θα εξελιχθούν σε ψυχικά υγιείς προσωπικότητες. Ο νέος ρόλος της μητέρας, δεν αποκλείει τον ρόλο της ως συζύγου. Καλό είναι λοιπόν, τα ζευγάρια να επιδιώκουν να μην χάνουν τον πολύτιμο προσωπικό τους χρόνο μαζί και να επιδιώκουν να αναθερμαίνουν τη σχέση τους και να την επαναπροσδιορίζουν μετά την απόκτηση ενός παιδιού. Χρειάζεται να κατανοήσουμε όλοι πως «Τα ευτυχισμένα παιδιά προέρχονται από ευτυχισμένους γονείς» και πάνω σε αυτό να χτίσουμε τις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον.
Από την άλλη, η φροντίδα του εαυτού μας φαίνεται να είναι εξίσου σημαντική. Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει πώς ικανοποιώ τις προσωπικές μου ανάγκες, προσπαθώ να ηρεμώ και να ζητώ χρόνο όταν νιώθω πως πιέζομαι και δεν ξεχνώ να ψυχαγωγώ τον εαυτο μου. Συγκεκριμένα, ο κύκλος των φίλων λειτουργεί για μια γυναίκα το ίδιο ενισχυτικά όπως και για τον άντρα. Η συνάντηση μεταξύ φίλων εκτονώνει, επαναδιοργανώνει και ανασυντάσσει την διαταραγμένη ψυχική ισορροπία μίας γυναίκας. 

Ένα χέρι βοηθείας
Μέσα σε μιά τέτοια δύσκολη καθημερινότητα, ίσως η φράση-κλειδί να είναι "Ζητώ βοήθεια". Η Ζωή αναφέρει: "Φυσικά και ζητάω βοήθεια! Από την μαμά μου, την πεθερά μου και φυσικά τον σύζυγό μου τόσο σε πρακτικό όσο και σε συμβουλευτικό επίπεδο! Ακούω τις συμβουλές τους αλλά πάντα προσπαθώ να τις φιλτράρω. Δεν μου αρέσει η επιβολή. Κάθε μαμά ξέρει καλύτερα τί είναι καλό για τα παιδιά της και πρέπει να ακούει το ένστικτό της. Ωστόσο η οικογένεια σου πάντα έχει καλή πρόθεση να βοηθήσει γι αυτό και όταν με κάτι διαφωνώ προσπαθώ να το αποφύγω πάντα  με διακριτικό και ευγενικό τρόπο. Θεωρώ την καλή προαίρεση των γιαγιάδων δεδομένη!" 
Η συνεργασία με τον σύζυγο στις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών είναι πρωταρχικής σημασίας προκειμένου η συνύπαρξη μέσα στο σπίτι να είναι περισσότερο αρμονική με λιγότερες συγκρούσεις. Από την άλλη, η παρουσία των παππούδων με οριοθετημενο τρόπο στη ζωή των παιδιών εξασφαλίζει την αίσθηση της συνέχειας και της ασφαλούς συνδεσης μεταξύ του παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Όλα αυτά αποτελούν σημαντικά κομμάτια του παζλ της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Είναι χρήσιμο λοιπόν να σκεφτούμε πως αν το παιδί μας θα έχει καλή αυτοεκτίμηση δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας παρουσία, αλλά χρειάζεται η συνύπαρξη πολλών ανθρώπων, οι οποίοι από τη δική τους θέση ο καθένας, έχει να δώσει διαφορετικά και πολύτιμα πράγματα στα παιδιά μας. 

Η Ζωή Κρονάκη στέλνει το δικό της μήνυμα σε όλες τις γυναίκες:"Η ζωή είναι στιγμές το ίδιο και η ευτυχία. Δόξα το Θεό νιώθω ευτυχισμένη και ευλογημένη και θα δεν θα άλλαζα τίποτε στο εδώ και τώρα γιατί απλά αγαπάω  τη ζωή! Είναι σημαντικό να είμαστε οι πρωταγωνιστές της ζωής μας και να μην αφήνουμε τον χρόνο να φεύγει απλά γκρινιάζοντας! Αν πάρουμε τα ηνία της ζωής μας  στα χέρια μας κάτι μπορούμε να πετύχουμε! Διαφορετικά μένουμε απλοί παρατηρητές χωρίς να έχουμε γευθεί τίποτε!"
Με λίγα λόγια, καλή μαμά είναι η μαμά που είναι ευχαριστημένη από τη δική της ζωή, όχι μόνο σε σχέση με τα παιδιά, αλλά και από την πρόοδο της σε άλλους τομείς της προσωπικής της ανάπτυξης. Τότε μόνο, το παιδί θα λειτουργεί ως μία νέα προσωπικότητα που μεγαλώνει δίπλα σε μία ψυχικά ισορροπημένη μητέρα κι όχι ως προέκταση της που καλείται να εκπληρώσει τα μητρικά απωθημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου