ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΙ ΕΝΗΛΙΚΑ

Διάβασε άρθρα ψυχολογίας για όλη την οικογένεια και δοκίμασε τις τεχνικές που προτείνονται από ειδικούς

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ενημερώσου για τις αναπτυξιακές διαταραχες,τις διαταραχές Συναισθήματος και Συμπεριφοράς και τον ρόλο του Σχολείου/Ειδικού Επιστήμονα

ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΟΝΕΩΝ

Γνώρισε τη συμβουλευτική γονέων, παρακολούθησε δωρεάν σεμινάρια και διάβασε βιβλία με ψυχοπαιδαγωγικό περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Επιστήμονες υγείας απαντούν στις απορίες των αναγνωστών και γνωστοί καλλιτέχνες αποκαλύπτονται

ΨΥΧΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ..on air

Ηχητικό υλικό από την ψυχολόγο Χρύσα Βαλαμουτοπούλου όπου αναλύονται ενδιαφέροντα θέματα ψυχολογίας με προσκεκλημένους

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ: Η σχέση με τη μητέρα τους

                                      Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ
                  Στην κοινωνία μας το να είναι κάποιος άντρας θεωρειται προνόμιο. Αν όμως εξετάσουμε προσεκτικά τις συνέπειες της ενηλικίωσης ενός άνδρα, θα δούμε ότι πρόκειται για ένα αμφισβητήσιμο προνόμιο εφόσον μαζί με τα πλεονεκτήματα οι περισσότεροι άνδρες αισθάνονται υποχρεωμένοι να συμπεριφέρονται με τρόπους που αποδεικνύονται καταστροφικοί τόσο για τους άλλους, όσο και για τον εαυτό τους!
                  Ο ρόλος του άνδρα, έχει αποκτήσει δομή μέσα στο χρόνο, δεν εξυπηρετεί όμως τις σύγχρονες ανάγκες και ευκαιρίες, με αποτέλεσμα ο ρόλος αντί για ευκαιρία να γίνεται φυλακή. Και όταν οι ρόλοι γίνονται φυλακές, αναπτύσσονται συμπτώματα και δυσλειτουργίες.
                  Οι άνδρες από μικροί έχουν απάντηση για οτιδήποτε, εξηγούν και αιτιολογούν (με εκλογίκευση – λογική σκέψη) τα προβλήματα υγείας, απομονώνουν τον πόνο τους (δεν αφουγκράζονται τα μηνύματα του σώματος τους) με αποτέλεσμα:

  • Αυξημένο ποσοστό πρώιμου θανάτου (Οι γυναίκες ζουν 7,8 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες)
  • Να πάσχουν το 98% των σοβαροτέρων ασθενειών
  • Να εμφανίζουν άλλες δυσκολίες, συχνά μεταμφιεσμένες σε:


-          σωματοποιήσεις

-          σεξουαλική δυσλειτουργία

-          θλίψη

-          αδυναμία για λήψη απόφασης

-          επαγγελματικές δυσκολίες

-          δυσλειτουργία στο γάμο – διαζύγιο
-          προβλήματα με τα παιδιά τους


Θα αναλύσουμε τον ρόλο του ανδρα ως γιος (η σχέση με την μητέρα και τον πατέρα του), ως σύζυγος, ως πατέρας,ως εργαζόμενος και ως φίλος.

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥΣ  
Η σχέση μητερας-γιου επηρεάζει τους άντρες ως προς τον:
τρόπο που θα σχετίζεται με τις γυναίκες στη ζωη του (ερωτικά, φιλικά, επαγγελματικά).
τον τρόπο που θα οριοθετησει τον εαυτό του και τους άλλους γύρω του.
Την ποιότητα της επαφής με τη γυναικεία πλευρά του η οποία αφορά την αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση συνασθημάτων.
την αυτοεικόνα του και την αυτοεκτίμησή του ώστε να είναι αυτάρκης κι αυτονομος ως ενήλικας.
Ποια είναι εκείνη η μητέρα που διατηρεί παθολογική και εξαρτημένη σχέση με τον ενήλικα γιο της;
Αδυνατεί να καταλάβει πως ο γιος της έχει μεγαλώσει και μπορεί να αποφασίζει για τον εαυτό του


Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι ο γιος της δεν είναι πια παιδί αλλά ενήλικας (αδυναμία, αγάπη, λατρεία, υπερπροστασία, ασφυξία)

Δεν διστάζει να επέμβει στην ζωή του, να τον προσβάλει δημοσίως ή να απαιτεί συγκεκριμένες συμπεριφορές και πράξεις από αυτόν.

Του δημιουργεί ενοχές, προφασιζόμενη την κακή κατάσταση της υγείας της ή την ηλικία της για να επιτυγχάνει το θέλω της.

Αποζητάει διαρκώς τη προσοχή του, μέσα από τεχνάσματα όπως προβλήματα υγείας, σωματικής ανικανότητας. Μοιράζεται διαρκώς τα άγχη και τις λύπες της μαζί του, ώστε να τον επηρεάζει συναισθηματικά και να τον κρατά δέσμιο συναισθηματικά στην πατρική οικογένεια.



Αποφεύγει να έχει ανοιχτή επικοινωνία μαζί του για να μην έρθει σε σύγκρουση, αλλά παράλληλα προσπαθεί να ελέγχει τη ζωή του και τις αποφάσεις του με το να αποσπά με μυστικό τροπο πληροφορίες από το περιβαλλον συναναστροφης του (τη σύντροφο ή και τους φίλους του), δημιουργώντας τα λεγομενα "τρίγωνα επικοινωνίας" ή αλλιώς διαμεσολαβητές στην επικοινωνία μεταξύ τους.

Παρεμβαίνει στις αποφάσεις του, λέγοντας διαρκώς τη γνώμη της και παρέχοντας του προστασία χωρίς απαραίτητα να της έχει ζητηθεί . 

Παρεμβαίνει στην ανατροφή των εγγονιών της.

Από τέτοιες συμπεριφορές διακρίνει κανείς την παρεμβατικότητα της μητέρας απέναντι στον γιο της.


Εάν η σχέση μητέρα – γιου ήταν υπερβολικά κλειστή, ο γιος καλείται συνήθως να επιλέξει ανάμεσα σε δύο τρόπους προσαρμογής:

α) Μπορεί να επιλέξει το ρόλο υποκατάστατου συζύγου και γονεϊκού παιδιού και να αφιερώσει τη ζωή του στη φροντίδα και τη στήριξη της μητέρας του. Αυτή η συμμαχία με τη μητέρα ενδέχεται να τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τον ήδη απόμακρο πατέρα, του δίνει όμως κάποια εξουσία και σπουδαιότητα.

β) Μπορεί να αποφύγει τη μητέρα του επειδή φοβάται μήπως τον "πνίξει". Αυτό μπορεί να γίνει με παθητικότητα – επιθετικότητα ή ανοιχτά, με έκφραση θυμού, επαναστάσεις και εκδραματίσεις.

Ο άντρας θα βοηθηθεί εάν αρχίσει να:
v     Αναγνωρίζει το βαθμό στον οποίο επηρεάζονται τα συναισθήματά του και η καθημερινή του συμπεριφορά  από τη σχέση που είχε στο παρελθόν με τη μητέρα του.
v     Αποδέχεται το θυμό και την αδυναμία που νιώθει απέναντι στη μητέρα του, χωρίς να νιώθει ενοχές ότι παραβιάζει ισχυρους οικογενειακούς κανόνες που υπαγορεύουν την προστασία της μητέρας.
v     Βλέπει τη μητέρα του ως μια γυναίκα που έχει τη δική της ιστορία ζωής, τις προσωπικές της ανάγκες, προσδοκίες και απογοητεύσεις. Αυτή η επίγνωση μπορεί να τον βοηθήσει να εκτιμήσει τις δυνάμεις της και τις προσπάθειές της. Μπορεί ακόμα να "πλουτίσει" τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αντιλαμβάνεται όλες τις γυναίκες.
 

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

"Ένα βραβείο δεν σημαίνει καταξίωση" υποστηρίζει ο ηθοποιός Θάνος Χρόνης


Κύριε Χρόνη, έχετε ένα πλούσιο βιογραφικό με πολλές συμμετοχές σε δουλειές που έχουν πραγματοποιηθεί σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση. Έχετε ξεχωρίσει ως κομβική για την καριέρα σας κάποια από τις συνεργασίες σας;

Η αληθεια ειναι πως καθε συνεργασία και καθε παραγωγη ειναι μια εμπειρια, μια δημιουργική διαδικασια που εχει να μου δωσει ξεχωριστά κατι διαφορετικο!.Άρα δεν μπορω να ξεχωρισω καποια-καθε μια ειναι ξεχωριστή για διαφορετικούς λογους καθε φορα!

 Κινηματογράφος, Τηλεόραση, Θέατρο. Αν θα έπρεπε να διαλέξετε ένα από τα τρία αυτά μέσα προβολής, ποιο θεωρείτε ότι σας έχει βοηθήσει περισσότερο ως προς την αναγνωρισιμότητά σας;

Σε ο,τι εχει να κανει με την αναγνωρισιμότητα μου ξεχωρίζω την τηλεοραση σαν το πιο μαζικό μέσο αυτη τη στιγμη στο ελληνικο κοινο. Σαφώς θα προτιμουσα να ηταν το θέατρο.

Το 2004 ήσασταν προτεινόμενος για το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία «ΜΗ ΦΕΥΓΕΙΣ». Πώς ήταν για εσάς αυτή η εμπειρία; Τι απεκομίσατε;

Ήταν η δευτερη κινηματογραφική μου δουλεια την ιδια χρονια που βγηκα απο τη δραματικη, οποτε αυτο μου έδωσε κουραγιο και ελπίδα οτι μπορει με σκληρη δουλεια να δω-αυτο που με οριζει-σαν επάγγελμα..

Τι σημαίνει ένα βραβείο για εναν ηθοποιό; Πιστεύετε πως συνδέεται άμεσα με την καταξίωση του ή όχι απαραίτητα;

Καταξιωση δεν ξερω αν ειναι.. Αν δηλ τον αξιώνεις οτι εχει φθασει καπου και ποτέ δεν προκειται να πεσει απο αυτο το βάθρο που τον εχεις ανεβασει..Μαλλον επιβράβευση θα το θεωρούσα για την συγκεκριμένη παραγωγη-δουλεια-πορεια του.. Του δινει κουραγιο δηλ να συνεχίσει τον δυσκολο αγώνα του σε αυτο το απιστευτα δυσκολο επάγγελμα..

 Πρόσφατα, έγινε μεγάλη διαμάχη στην τηλεόραση σχετικά με το βραβείο Κάρολος Κουν που απενεμήθη στον Σάκη Ρουβα στην κατηγορία του αρχαίου Δράματος. Ποιά είναι η δική σας γνώμη για αυτή την απονομή;

Η επιτροπή που εχει επιλεγεί έδωσε το βραβείο. Δεν είδα καποιον να κρίνει την επιτροπή, αλλά έκριναν ολοι τον ιδιο τον καλλιτέχνη.. Επισης, έδωσαν το βραβείο στον κ.Ρουβα για την παραγωγη ΒΑΚΧΕΣ, που πρωταγωνιστούσε αξιοπρεπώς, και οχι για την συνολική προσφορά του στο αρχαίο δραμα..Ας ειμαστε συγκεκριμένοι κι ας μην χανόμαστε σε οχλαγωγιες..



Με αφορμη την πρόσφατη απονομή των Βραβείων Όσκαρ 2015, πού θα δίνατε το βραβείο για την καλύτερη Ταινία; Για το καλύτερο Α’ Ανδρικό Ρόλο;

Εκει που πηγαν ακριβως..το BIRDMAN απο σκηνοθετικής (πηρε αλλωστε και βραβείο σκηνοθεσιας δικαίως), υποκριτικής, φωτογραφικής, σεναριακης πλευρας όπως κι ο τροπος απόδοσης της ιστορίας, ηταν μαθημα για ολους σε ολα τα επίπεδα.. Το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου δικαιολογημένα πήγε σε αυτον καθώς παντα οι Αμερικανοί, λογω του γεγονότος οτι στεγανόποιουνται σαν ηθοποιοι, εντυπωσιάζονται με την οποιαδηποτε μεταπήδηση σε κατι αλλο!.Κοινως αρέσκονται οταν αλλαζουν οι ηθοποιοι τους (οπως με επιτυχια εκανε ως τωρα ο Louis και σάρωνε καθε φορα τα βραβεία).Πόσο μαλλον οταν βλέπουν μια καλη υποκριτικη οπως του συγκεκριμένου..

Με ποιόν εν ζωή σκηνοθέτη θα επιθυμούσατε να συνεργαστείτε και γιατί;

Θέτω παντα τους επόμενους στόχους μου κι οχι στόχους ζωης (αυτους τους θεωρω ουτοπίες). Επομένως όσον αφορά το θέατρο θα ηθελα να διεκδικήσω στο μέλλον να συμμετέχω σε δουλειες οπως των Κ.Παπακωνσταντινου, Δ.Καρατζα, Ν.Καραθανου, Α.Καραζηση, Σ.Λιβαθυνου, κ.α., και να συνεργαστώ με Ν.Γραμματικου, Κουτσιαμπασακου, Δημα, Κούτρα, Γιάνναρη, κ.ά. στον κινηματογράφο..

Εκτός από τη δράση σας ως ηθοποιός, κάνετε μεταγλωττίσεις σε ντοκιμαντέρ & τηλεοπτικά σήριαλ, συμμετέχετε σε διαφημιστικά σπικάζ στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και σκηνοθετείτε θεατρικές ομάδες. Υπάρχει κάτι ακόμη που θα θέλατε να κάνετε επαγγελματικά κι ίσως δεν σας έχει δοθεί ακόμη η ευκαιρία;

Τις ευκαιρίες εμεις οι ιδιοι τις δημιουργούμε ως επι τω πλείστω..Οποτε οχι, δεν ειναι κατι καινουργιο που θα θελα να κανω, αλλά να εξελίξω τις ηδη υπάρχουσες δραςτηριοτητες μου..Ειναι αλλωστε τοσο σαρκοβορες που οσο και να τις τροφοδοτώ, ποτε δεν ειναι αρκετο..

Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε περισσότερο. Πείτε μας κάτι για εσάς που εμείς οι πολλοι δεν γνωρίζουμε..

Ειμαι υδροχοος με ωροσκοπο λεων..Βγάλτε τα συμπεράσματα σας..

Πείτε μας τρία επίθετα που σας χαρακτηρίζουν..

Εχω εκπαιδευτεί να μην μιλαω ποτέ με επίθετα!..ειναι στατικά..μονο με ρήματα!..(ποσο ξεροκεφαλος-επίμονος και ισχυρόγνωμών ειμαι ε?)

Πότε ήταν η τελευταία φορά που γελάσατε πολύ «δυνατά»;

Στις προβες απο την παρασταση ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΛΑΒΕΙ που συμμετέχω τωρα-γελαω συνεχεια!







Έχετε νιωσει ποτέ ντροπή για κάτι που έχετε κάνει;

Οταν ξεχναω ονόματα ανθρώπων-πολύ συχνό φαινόμενο που οσο παει με ξεγυμνώνει ολοένα και περισσοτερο..

Στον ελεύθερο χρόνο σας, τι προτιμάτε να κάνετε;

Βλεπω παραστασεις, κινηματογράφο, πηγαινω για φαγητο με φιλους, γυμναστικη..

Αν η ζωή σας ήταν ταινία, τι τίτλο θα βάζατε;

Κάντο επιτελους ,μην το σκεφτεσαι!

Πού θα μπορούσαμε να σας απολαύσουμε ως θεατές αυτόν τον καιρό;

Στο θέατρο Αβατον!!..Ευπατριδών 3-διπλα στο μετρο γκαζι.. Η παρασταση λεγεται «ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΛΑΒΕΙ» (κωμωδια!)..Ξεκινησα την προηγουμενη βδομαδα και θα παιζω καθε Πεμ-Παρ..για 6 ακομα παραστασεις!!..Η διαρκεια είναι 100 λεπτά..

Σας ευχαριστούμε πολύ, ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε!

Κι εγώ με τη σειρα μου να σας ευχαριστήσω και σας εύχομαι καθε επιτυχια στις εκπομπές και το blog σας.





Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η ανερχόμενη μουσικός Κυριακή Δερέμπεη συστήνεται στα Ψυχοπερπατήματα και τον iD radio

Κυριακή, είσαι μία ανερχόμενη καλλιτέχνις που μόλις στα δεκαεφτά σου χρόνια έχεις καταφερει να κάνεις πολύ σημαντικές συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Πού αποδίδεις αυτή σου την επιτυχία;

Θεωρώ ότι για μένα είναι ευλογία να μου δίνουν την ευκαιρία σπουδαίοι καλλιτέχνες, να συμμετέχω σε συναυλίες τους ή να συνυπάρξω μαζί τους μουσικά έστω για λίγα λεπτά, που για μένα το κάθε λεπτό είναι πολύ σημαντικό και μου προσφέρει πολλά ωφέλιμα στοιχεία. Πραγματικά αισθάνομαι ευλογημένη μέσα από αυτές τις μουσικές συνυπάρξεις. Για μένα πραγματικά είναι επιτυχία να μαθαίνω από καλλιτέχνες που θαύμαζα πάντα και θαυμάζω και θεωρώ ότι πως κάθε επιτυχία μου την οφείλω στο Θεό και στην τύχη γιατί κάποιες συγκυρίες είναι που συνηγορούν για να γίνουν κάποια πράγματα.

Θα θέλαμε πολύ να σε γνωρίσουμε καλύτερα. Πές μας λίγα λόγια για σένα.

Κανείς δε με γνωρίζει καλύτερα από εμένα την ίδια και τους γονείς μου. Με μια λέξη θα χαρακτηρίσω τον εαυτό μου. Τελειομανή! Με την καλή πάντα έννοια αλλά πολλές φορές το να θες να είναι όλα τέλεια, όπως σκέφτομαι και κάνω εγώ όταν γράφω ή παίζω μουσική ή όταν τραγουδώ, μπορεί να είναι για καλό αλλά συνήθως προκαλεί άγχος. Θα έλεγα ότι δεν είμαι άνθρωπος της πλεονεξίας, ούτε της υπερβολής αλλά ούτε και της μιζέριας. Δεν θέλω τίποτε να μου χαριστεί στη ζωή, θέλω να φθάσω όπου μου αξίζει και πάντα σεμνά και ταπεινά και με γνώμονα την χάρη του Θεού. Θεωρώ πως αν κατέχω κάποιο χάρισμα και ταλέντο, αυτό ανήκει μόνον στο Δημιουργό μας.
 
Ανήκεις στη 5η γενιά προσφύγων από τον Πόντο. Πόσο έχει σημαδέψει η καταγωγή σου τις επιλογές σου ως προς την επαγγελματική σου σταδιοδρομία;

Είμαι περήφανη για την καταγωγή μου. Για να διασκεδάσω λίγο την κατάσταση, περί της καταγωγής μου, θα ήθελα να πω ότι είμαι ….κάτι σαν τον Όμηρο! Τον οποίο διεκδικούσαν επτά πόλεις όσον αφορά την καταγωγή του. (Γέλια) Και γιατί το λέω αυτό; Διότι κατάγομαι από τις τέσσερις αλησμόνητες πατρίδες. Είμαι προσφυγόπουλο μιας και κατάγομαι από πρόσφυγες προπαππούδες. Από Πόντο, Σμύρνη, Ανατολική Θράκη και Κωνσταντινούπολη. Ένα πολύ δυνατό κράμα, μια τεράστια κληρονομιά, μια απέραντη υπερηφάνεια, που λίγο με αγχώνει διότι δε θέλω να ξεφύγω από την πορεία μου. Θέλω να τιμήσω την παράδοση και τα ηχοχρώματα τα οποία μου μεταλαμπάδευσαν οι πρόγονοί μου. Νιώθω βαριά την ευθύνη να τιμήσω το όνομά τους διότι και από τις δυό πλευρές των γονιών μου, υπήρχαν πολλά μέλη της οικογένειας τα οποία υπήρξαν μουσικοί της παράδοσής μας, ιεροψάλτες και ιερείς.

Υπάρχει μία ανάμνηση από τα νεότερα παιδικά σου χρόνια που σε έχει σημαδέψει;

Μια ανάμνηση η οποία με έχει σημαδέψει και μπορώ να πω ακόμη δεν έχω ξεπεράσει είναι η απώλεια του αγαπημένου μου παππού, του Αστέριου Δερέμπεη, δεξιός ψάλτης στην Ι.Μ Λαγκαδά, από τους κορυφαίους καθηγητές βυζαντινής μουσικής τον οποίο ο Θεός ήθελε να τον πάρει την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού όταν βρισκόταν έξω από την εκκλησία στην οποία πήγαινε να ψάλει, σ’ ένα χωριό της επαρχίας Λαγκαδά. Ένα διερχόμενο αυτοκίνητο τον παρέσυρε και τον σκότωσε. Ο παππούς μου ήταν ο άνθρωπος που με μύησε στην βυζαντινή μουσική. Ήταν για μένα το στήριγμά μου και ξαφνικά ένιωσα όλο τον κόσμο να χάνεται. Η ανάμνηση του παππού την ώρα που τον αποχαιρετούσα, δεν θα σβήσει ποτέ από την μνήμη μου. Για αυτό το λόγο, για να τιμήσω το όνομα του παππού μου, θέλω να κάνω μια αξιοπρεπή πορεία στην μουσική γιατί ξέρω πως θα είναι περήφανος για μένα.


Φοιτάς στην Τρίτη τάξη του Λυκείου σήμερα. Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις μαθήματα με συναυλίες;

Όταν αγαπάς κάτι πάρα πολύ μπορείς να το συνδυάζεις με πολλά πράγματα. Για μένα η μόρφωση είναι το εισιτήριό μου στην κοινωνία. Αλλά η μουσική είναι ο τρόπος έκφρασής μου, το οξυγόνο μου, το φευγιό μου, το ταξίδεμά μου. Η μουσική είναι μια ηθικοπλαστική τέχνη. Μπορώ να συνδυάζω το σχολείο με τις συναυλίες και με επιτυχία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με το να ασχολούμαι με το ένα, παραμελώ το άλλο. Θέλω να είμαι και στα δύο, στο σχολείο και στην μουσική με μια λέξη Αξιοπρεπής!

Πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.. Ποια θα είναι η πρώτη σου επιλογή σχολής;

Έχω κατά νου σε ποια σχολή θα μου άρεσε να περάσω, αλλά δεν θέλω να προτρέχει η γλώσσα μου. Αναλόγως με το  τι θα γράψω θα έρθουν και τα αποτελέσματα. Γι’  αυτό δεν θα ήθελα να αναφερθώ στην πρώτη επιλογή σχολής ή στην δεύτερη, γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι θα συμβεί εν τέλει.

Τι σου αρέσει να κάνεις στο ελεύθερο χρόνο σου;

Στον ελεύθερο μου χρόνο λατρεύω να ταξιδεύω, να περπατώ στην φύση και να φυλακίζω στο φακό μου, στην φωτογραφική μου μηχανή διάφορες στιγμές, από το θαύμα της φύσης, ένα όμορφο τοπίο, το γαλάζιο του ουρανού, μέχρι την μουσούδα και το τρίχωμα ενός ζώου, την παραμικρή λεπτομέρεια και να γίνομαι ένα με αυτά τα πολύτιμα στοιχεία, να ταξιδεύω μέσα από τις στιγμές και έπειτα από τις φωτογραφίες στο μαγικό τους κόσμο. Μαθαίνω άλλωστε εδώ και αρκετό καιρό την σπουδαία τέχνη της φωτογραφίας που ούτε εύκολη είναι ως προς την εκμάθησή της αλλά ούτε και πολύ δύσκολη.

Ο περίγυρός σου πώς αντιμετωπίζει τις επιτυχίες σου;Νιώθεις πώς κάτι έχει αλλάξει από τότε που έγινες πιο αναγνωρισιμη;

Όχι, δεν θεωρώ τον εαυτό μου αναγνωρίσιμο. Η αναγνωρισιμότητα θα έρθει με τον καιρό, μετά από σκληρή δουλειά, πολλές ώρες μαθημάτων με τους σεβαστούς μου δασκάλους και αν κάνω κάτι το αξιόλογο, ως Κυριακή τότε καλώς να έρθει η αναγνωρισιμότητα και όταν με το καλό έρθει, τότε εκεί θα πρέπει να δείξω την δύναμη του χαρακτήρα μου και την σεμνότητα που απαιτείται για «να μην πάρουν τα μυαλά μου αέρα» και κατά συνέπεια να μην είμαι σε θέση να την διαχειριστώ.


Έχεις αντιμετωπίσει δυσκολίες  μέχρι σήμερα στην προσπάθειά σου να αναδείξεις το ταλέντο σου; Πόσο εύκολο είναι τελικά για ένα νέο κορίτσι να επιβιώσει στο μουσικό στερέωμα σήμερα;

Η μουσική άρχισε από όταν ήμουν πέντε χρονών, όμως άρχισα να εκτίθεμαι δημόσια, εννοώντας την συμμετοχή μου σε μουσικές εκδηλώσεις του ωδείου, του σχολείου κλπ, από τα δώδεκα μου χρόνια. Τότε φυσικά όλα ήταν εύκολα αλλά όταν εκτίθεσαι προς τα έξω σε άλλη πια βάση, συναυλίες κλπ φυσικά κάποιοι θα μας επιβραβεύσουν και κάποιοι θα μας αμφισβητήσουν ή και ακόμη να προσπαθήσουν να μας «κλείσουν πόρτες» και πιστέψτε με την έκφραση «θα σου κλείσουμε πόρτες» την έχω ακούσει πολλές φορές από συγκεκριμένους ανθρώπους της μουσικής. Αλλά εγώ με γνώμονα πάντα το Θεό και την στήριξη της οικογένειάς μου, των αγαπημένων μου δασκάλων στην μουσική και μετρημένων στα δάχτυλα των χεριών ανθρώπων εκτός οικογένειας, πατώ γερά στα πόδια μου. Όχι αδιαφορώντας για τον πόλεμο που εισπράττω, τον μεθοδευμένο πόλεμο, αλλά καταβάλλοντας προσπάθειες και αποκτώντας ισχυρότερες βάσεις και μεγαλύτερο πείσμα. 


Μέσα από την συνεργασία σου με καλλιτέχνες όπως ο Μανώλης Μητσιάς, η Ελένη Βιτάλη, η Γλυκερία, ο Γρηγόρης Βαλτινός κ.α. τι συμβουλές έχεις δεχτεί;

Από όλους έχω αποκομίσει σημαντικά πράγματα, από αυτούς τους ανθρώπους μόνο καλά και θετικά πράγματα μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί στο ξεκίνημά του. Φυσικά κάθε συμβουλή την φυλάσσω καλά μέσα μου και την κάνω πράξη.

Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου σε δέκα χρόνια από σήμερα;

Δεν μου αρέσει να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Το πώς θα είμαι μετά από δέκα χρόνια από σήμερα, μόνον ο Θεός το ξέρει και το ορίζει. Οπωσδήποτε αυτό που θα ήθελα πάρα πολύ και αυτό για το οποίο προσεύχομαι κάθε βράδυ είναι να μην υπάρξει απώλεια αγαπημένων μου προσώπων. Να υπάρχει υγεία και όλα τα άλλα με την βοήθεια του Θεού θα βρίσκουν τον δρόμο τους.

Πες μας ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου και πώς μπορούμε να σε ακούσουμε από κοντά.

Υπάρχουν κάποια πλάνα συνεργασιών για το ερχόμενο καλοκαίρι, γίνονται κάποιες συζητήσεις, εν ευθέτω χρόνω θα ανακοινωθούν όλα. Θεωρώ ότι λόγω ηλικίας μέχρι να ενηλικιωθώ δεν είναι σωστό και πρέπον να εργάζομαι σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί, ακόμη ακόμη κι αν θα έπρεπε να σταθώ στο πλευρό ενός κορυφαίου καλλιτέχνη. Θεωρώ ότι είναι λάθος παιδιά που αρχίζουν την μουσική από τα δώδεκα μέχρι να ενηλικιωθούν, όπως εγώ, να εργάζονται σε νυχτερινά μαγαζιά απολαμβάνοντας βέβαια την δόξα και την αναγνωρισιμότητα αλλά φθείροντας κατά πολύ την παιδικότητα τους και την ίδια τους την ύπαρξη.  Στο βωμό της αναγνωρισιμότητας δεν πρέπει να τα ξεπουλάμε όλα. Όταν ένα παιδί είναι 12-14 ετών που παράλληλα πηγαίνει στο σχολείο και αρχίζει να εκτίθεται σε νυχτερινά μαγαζιά είναι πέρα για πέρα εγκληματικό από πλευράς των γονέων, ακόμη και για ένα παιδί 15-17 ετών δεν είναι καθόλου σωστό να εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά και να χρηματίζεται από αυτό. Πάγια τακτική δική μου, καλώς ή κακώς και φυσικά μετά από καθοδήγηση των γονέων μου, όχι μόνον να μην χρηματίζομαι μέχρι να ενηλικιωθώ αλλά και να συμμετέχω μόνον σε συναυλίες που έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα.


Καλή σου επιτυχία σε ό,τι κάνεις

Θα ήθελα με την σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση της συνέντευξης και σας εύχομαι καλή επιτυχία και αυτό που κάνετε να έχει όλο και περισσότερη ανταπόκριση από τον κόσμο.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

"Έχουμε δεχτεί ύβρεις κι απειλές" αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Χαμόγελου του παιδιού

Κυριε Γιαννόπουλε, τα θερμά μας συγχαρητήρια για το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη που απενεμηθη πριν λιγους μήνες στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Τι σημαίνει ένα τέτοιο βραβείο για τον οργανισμό;

Η βράβευση αυτή ανήκει στους φίλους, εθελοντές, εργαζόμενους και υποστηρικτές του έργου μας. Πάνω απ’ όλα ανήκει στα παιδιά και στους ανθρώπους που μάχονται στην πρώτη γραμμή αναδεικνύοντας την Ελλάδα που μάχεται με αξιοπρέπεια. Η 20ετής προσπάθειά μας να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε παιδί που κινδυνεύει αναγνωρίστηκε από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές κ.κ Μιλτιάδη Κύρκο και Δημήτρη Παπαδημούλη οι οποίοι πρότειναν και στήριξαν την υποψηφιότητα του οργανισμού για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2014 και τους ευχαριστούμε πολύ.


Ας σχολιάσουμε την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας για τις προϋποθέσεις σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία φορέων παιδικής προστασίας. Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα και με ποιο τρόπο ακουμπούν «Το Χαμόγελο του Παιδιού»;

Η υπουργική απόφαση απειλούσε να κλείσει τα Σπίτια μας καθώς και όλες τις ιδιωτικές δομές παιδικής προστασίας αλλά μετά από την έντονη διαδικτυακή κινητοποίηση που κάναμε και τις 35.000 υπογραφές που συγκεντρώσαμε κατά της υπουργικής απόφασης, καταφέραμε να πιέσουμε τους αρμόδιους και να καταργηθεί η απόφαση αυτή! Και συνεχίζουμε το δύσκολο έργο μας και να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη, με περισσότερους φίλους και υποστηρικτές!


Η οικονομική κρίση έχει επηρεασει το Χαμόγελο; Με ποιόν τρόπο;

Η οικονομική κρίση έχει αναπόφευκτα και κοινωνικές προεκτάσεις. Χιλιάδες παιδιά σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα: φτώχεια, υποσιτισμό, καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, παραβατικότητα και τόσα άλλα. Στερούνται τα αυτονόητα και φυσικά οι οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει γίνει αποδέκτης πολλών αιτημάτων σε κάθε επίπεδο, προβλήματα διαβίωσης, ιατρικές ανάγκες αλλά και έξαρση φαινομένων όπως η κακοποίηση και το bullying. Όσο αυξάνονται οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους και όσο αυξάνονται τα αιτήματα, τόσο μεγαλύτερη βαρύτητα έχει το έργο μας. Από τη μια οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους και από την άλλη έχουμε καθημερινά άγχος για το αν θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις ανάγκες. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τους υποστηρικτές/χρηματοδότες μας, από τον απλό κόσμο μέχρι και τις εταιρίες που μας στηρίζουν κι έτσι ο αγώνας μας είναι εξαιρετικά δύσκολος για να συνεχίσουμε το έργο μας, με ποιότητα και όραμα το Χαμόγελο κάθε παιδιού.

Η Εθνική τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 λειτουργει πανελλαδικώς, καθημερινά με δωρεάν κλήση. Ποιός μπορεί να απευθύνεται σε αυτήν και τι είδους στήριξη παρέχεται;

Μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε αρκεί το θέμα που τον απασχολεί να έχει να κάνει με ένα παιδί. Συνήθως μας καλούν γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες άλλων φορέων, Αστυνομία, Εισαγγελικές Αρχές  κ.α. Η Γραμμή παρέχει κατά κύριο λόγο κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης. Επιπλέον πραγματοποιείται άμεση επέμβαση σε παιδιά που είναι σε άμεσο κίνδυνο, διαχειρίζεται αιτήματα φιλοξενίας παιδιών που έχει κριθεί ότι πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό περιβάλλον, αναζητούνται εθελοντές αιμοδότες ή δότες αιμοπεταλίων για παιδιά με προβλήματα υγείας.

Αν κάποιος γνωρίζει ότι μεσα σε μια οικογενεια κακοποιείται ένα παιδί, μπορεί να πάρει τηλέφωνο να το καταγγείλει στη Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και μετά ποια η διαδικασία;

Φυσικά και μπορεί να μας καλέσει ή μάλλον ΠΡΕΠΕΙ να μας καλέσει και να το καταγγείλει. Ας μην ξεχνάμε ότι η σιωπή είναι συνενοχή. Στη Γραμμή SOS 1056 απαντούν Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι που δεσμεύονται από το απόρρητο, κατά συνέπεια μπορεί να καλέσει κάποιος ακόμη και ανώνυμα και να αναφέρει τις πληροφορίες που γνωρίζει οι οποίες στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής και θα προχωρήσουμε στις ανάλογες ενέργειες. Οι καταγγελίες αυτές διαβιβάζονται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και η διαδικασία που ακολουθείται είναι ο Αρμόδιος Εισαγγελέας να δίνει εντολή διερεύνησης σε Κοινωνικό Λειτουργό δημόσιου φορέα. Στη συνέχεια και ανάλογα με το πόρισμα της Κοινωνικής Έρευνας αναζητείται η πλέον συμφέρουσα για τα παιδιά λύση που ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση και μπορεί να περιλαμβάνει από τη συστηματική πλαισίωση και παρακολούθηση της οικογένειας μέχρι την απομάκρυνση των παιδιών και την τοποθέτηση τους σε πλαίσιο φιλοξενίας.

Έχετε δεχτει απειλές λόγω αυτής της διαμεσολάβησης που κάνετε; Τελικά τί σταση επιδεικνύει η ίδια η πολιτεία στις δικές σας καταγγελίες;

Πολλές φορές καλούν στη Γραμμή με επιθετική διάθεση άνθρωποι οι οποίοι έχουν καταγγελθεί και εξαπολύουν ύβρεις και απειλές. Άλλες φορές προβαίνουν ακόμη και σε μηνύσεις εις βάρος του οργανισμού και καλούμαστε στα δικαστήρια να καταθέσουμε σχετικά με τις υποθέσεις που έχουμε διαχειριστεί και που έχουμε καταστατική υποχρέωση να διαβιβάζουμε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Μέχρι σήμερα πάντως, 18 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της Γραμμής δεν έχει κινδυνεύσει κάποιος εργαζόμενος και κανείς δεν έχει πραγματοποιήσει τις απειλές του. Ως προς τη στάση της πολιτείας, αυτό που κάνει είναι να διερευνά τις καταγγελίες που διαβιβάζουμε μέσω των αρμόδιων φορέων. Άλλωστε από αυτή τη διαδικασία έχουν σωθεί εκατοντάδες παιδιά όλα αυτά τα χρόνια και αυτό δεν μπορεί ούτε να το αμφισβητεί ούτε να το παραβλέπει κανείς.

Τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς μας είχε απασχολήσει έντονα η ιστορία της μικρής Τάλα, του 4χρονου κοριτσιού από τη Συρία που βρέθηκε κουρνιασμένο διπλα στον νεκρό πατέρα της. Επειδή τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να σταματούν να μας προβληματίζουν, ποια είναι τα νεότερα σε σχέση με τη μικρή Τάλα; Φιλοξενείται ακόμη στο σπίτι του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη και πώς είναι τώρα η ψυχολογική της κατασταση;

Η μικρή Τάλα βρίσκεται σε Σπίτι μας και απολαμβάνει την αγάπη, τη φροντίδα και την ασφάλεια που αξίζει σε κάθε παιδί. Χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και διεθνείς οργανισμούς που συνεργάζεται, εντοπίστηκε η μητέρα και ο μικρός αδερφός της μικρής Τάλα στη Δαμασκό. Οι προσπάθειες επανένωσης της οικογένειας δεν είναι εύκολες και τις απαιτούμενες ενέργειες  της μετάβασης της οικογένειας της μικρής από τη Δαμασκό στη Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει η Παλαιστινιακή Πρεσβεία, καθώς η καταγωγή τους είναι από την Παλαιστίνη. Εμείς βρεθήκαμε κοντά στη μικρή Τάλα από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ίδια και την οικογένειά της και μετά την επανένωσή τους.


Ας αναφερθούμε λίγο και σε αριθμούς γιατί μερικές φορές έχουν αξία.. Ενδεικτικά, μεγάλωσαν 752 παιδιά στα 19 χρόνια δράσης σας, 4.663 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας εχουν λάβει στήριξη πάσης φύσεως. Θέλει πολλή προσπάθεια και αφοσίωση ένας τέτοιος αγώνας. Πώς είναι για εσάς προσωπικά να ανήκετε στην οικογένεια του Χαμόγελου;

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι το όραμα του 10χρονου γιου μου! Ο Ανδρέας έδωσε την «εντολή» και μέχρι και σήμερα –και μέχρι το τέλος- θα την ακολουθώ ευλαβικά προσπαθώντας να την υλοποιήσω. Μαζί με εμένα και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα: το Χαμόγελο του κάθε παιδιού! Αν κι έχουμε «ενηλικιωθεί» πια, συνεχίζουμε με την ίδια παιδικότητα, την ενέργεια, τη θετική διάθεση και την πίστη ότι κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο, ακριβώς όπως νιώθαμε και στις αρχές! Με συνεχή δουλειά, συνεχή επιστημονική μελέτη καταφέραμε όλοι μαζί –εργαζόμενοι, εθελοντές, πολίτες, εταιρίες- να διαμορφώσουμε έναν αξιόπιστο οργανισμό με αναγνώριση στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.


Τι έχει αλλάξει για εσάς προσωπικά από το 1995 , όταν έγινε πραγματικότητα «Το Χαμόγελο του Παιδιού»; Νιώθετε ότι έχετε πετύχει όσα θα επιθυμούσατε;

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους: στα 19 χρόνια δράσης μας στηρίξαμε 975.307 παιδιά και τις οικογένειές τους μέσα από όλες τις υπηρεσίες μας πανελλαδικά. Η ευθύνη απέναντι στα παιδιά που μας χρειάζονται είναι τεράστια και απαιτεί συνέπεια, συνέχεια και αξιοπιστία. Σκεφτείτε ότι το 2014 δεχτήκαμε 283.369 κλήσεις στην «Εθνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056». Πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται κι ένα παιδί! Καθημερινή μου αγωνία είναι να προσφέρουμε κάθε μας υπηρεσία στα παιδιά που τις χρειάζονται και να συνεχίσουμε την πανελλαδική μας δράση, χωρίς εκπτώσεις αλλά αντίθετα με ενδυνάμωση των υφιστάμενων δομών.

Έχετε να μοιραστείτε μαζί μας μία εμπειρία που βιώσατε μέσα από τη διαδρομή όλων αυτών των χρόνων στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η οποία σας έχει μείνει ανεξίτηλη στη θύμησή σας;
 
Η πιο δύσκολη περίοδος για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αλλά και για εμένα προσωπικά ήταν το 2011 όπου τα οικονομικά στοιχεία μας έδειχναν πως δεν θα «αντέξουμε» για πολύ ακόμα. Είχε έρθει η ώρα να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις για το ποια δράση θα πρέπει να σταματήσει. Τότε βγήκε στον αέρα η καμπάνια «Πείτε μας τι να του κόψουμε» και ο κόσμος αποφάσισε ότι το Χαμόγελο πρέπει να συνεχίσει το έργο του, ενισχύοντάς μας οικονομικά, ο καθένας με όποιον τρόπο μπορούσε. Ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι να μην ξαναζήσουμε εκείνες τις μέρες και γι’αυτό προσπαθούμε να κινητοποιούμε καθημερινά τον κόσμο και τις εταιρίες, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κι εκείνοι, να συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο μας!

Σας ευχαριστούμε πολύ, καλή συνέχεια στο έργο σας!



Αν θέλετε κι εσείς να στηρίξετε το Χαμόγελο του παιδιού,καλέστε στο 14545 απο σταθερό (χρέωση 2,28 € ανα κλήση) ή κινητό (χρέωση 2,46 € ανα κλήση).
 Γιατί το παιδικό χαμόγελο είναι η ίδια η ζωή!



Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ψυχοπερπατήματα...on air!: Εκλογές 2015 και τεχνικές για να πείσετε το κοινό σας


Ποιά φαίνεται να είναι η ψυχολογία του Έλληνα όταν ψηφίζει; Επίσης, είναι η ευκαιρια σας να μάθετε τεχνικές για να πείθετε τον συνομιλητή σας!Τι λέτε, ξεκινάμε;